СНИМАК РАЦИЈА У МАКЕДОНИЈИ: Спречен терор, пронађен експлозив и заставе Исламске државе (ВИДЕО)

Novosti online

01. 09. 2020. у 17:02

СНИМАК РАЦИЈА У МАКЕДОНИЈИ: Спречен терор, пронађен експлозив и заставе Исламске државе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube

ПОЛИЦИЈА у Северној Македонији саопштила је данас да је ухапсила три мушкарца због сумње да су планирали терористичке нападе и запленила велику количину оружја током рација на пет локација на северу земље.

Ухапшени су Б. А. (28) из Куманова који има пребивалиште у Скопљу и В. А. (22) и Е. Љ. (25) из Куманова.

Полиција је навела да су они раније осуђивани за чланство у екстремистичкој групи Исламској држави и одслужили затворске казне по повратку са Блиског истока.

Они су ухапшени под сумњом да су створили и учествовали у злочиначкој ћелији, заснованој на идеолошкој матрици терористичке организације Исламска држава, са намером да изврше терористички акт на циљевима на територији Северне Македоније, саопштила је полиција.

Тројица осумњичених су оптужени за тероризам и формирање терористичке организације.

Верује се да је почетком прошле године Б. А. створио терористичку организацију у коју је прикључио В.А. и Е.Љ.  и још неколико других људи са којима је формирао „ц́елију“ засновану на идеолошкој матрици познате терористичке организације ИСИС, са намером да изврше терористички акт над циљевима на територији Републике Северне Македоније.

Да би постигли ту намеру, чланови групе су обезбедили финансијска средства и набавили велику количину оружја, муниције и војне опреме коју су сакрили и ускладиштили у близини локалног пута у селу Биљановце али и на локацијама где су осумњичени боравили.

Полиција је запленила прслуке и каишеве са експлозивом, пет аутоматских пушака, митраљез, 18 оквира за аутоматску пушку са по 30 метака, оквир са 15 метака, три дрвена кундака, дрвени кундак са механизмом за пуцање, као и три ручна бацача граната са натписом РД 40 мм, пет ручних бацача граната са осигурачима.

У сандуцима су, између осталог, пронађене и маскрине капе и поткапе, као и маскирне рукавице и панцири, као и застава Исламске државе.

Уколико буду осуђени по оба основа прети им до 15 година затвора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Helikopter

01.09.2020. 22:32

@AlOkin - Tu se slažemo. I meni je odavno dosadilo da čitam o islamskim ekstremistima i njihovim planovima za terorističke napade kao što je i tebi dosadilo da čitaš komentare Srba. Opet ti ekstremisti!?!