ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ УДАЉЕНИ СА ДУЖНОСТИ ЗБОГ ПИЈАНСТВА: Дошли да помогну ватрогасцима, па банчили на дежурству

Танјуг

28. 08. 2020. у 10:29

ДЕВЕТОРИЦА припадника хрватске војске удаљена су с дужности, јер су били пијани - и то док су били на дежурству у касарни у Дивуљама.

ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ УДАЉЕНИ СА ДУЖНОСТИ ЗБОГ ПИЈАНСТВА: Дошли да помогну ватрогасцима, па банчили на дежурству

Фото: Новости

Како пише Нова ТВ, овај догађај представља нову срамоту у редовима Хрватске војске, јер, да ствар буде гора, војници су послати у касарну као испомоћ ватрогасцима у гашењу пожара у Далмацији.

Инцидент од пре неколико недеља о којем нико није известио јавност, хрватско Министарство одбране (МОРХ) потврдило је на упит Дневника Нове ТВ.

Из Славоније су у Далмацију стигли спремни и утренирани - као појачање ватрогасцима у гашењу пожара. Крајем јула, њих двадесетак, опустило се и напило.

У вечерњим сатима у инспекцију им је упала војна полиција и пали су на алкотесту.

"Код девет припадника протвпожарних наменски организованих снага утврђена је концентрација алкохола у организму чиме су исти починили повреду војне дисциплине. Споменути припадници, удаљени су с дужности. О предметном догађају, у складу са стандардном процедуром, извештени су сви који се налазе на заповедној линији", саопстено је из Министарства одбране за Дневник Нове ТВ.

Због пијанства пријављени су и војно-дисциплинском суду. Пропусти су озбиљни, јер алкохол није дозвољен.

"Веома је битно да ватрогасац, али и сви они који им се прикључују у датом моменту буду трезни. Ово је врло опасан посао и може се брзо изгубити глава, ако човек не ради трезвено", рекао је Жељко Шоша, заповедник ЈВП-а Задар.

За инцидент у Дивуљама није чуо, али је за њега такво понашање - недопустиво.

"Војска има своју дисциплину и, једноставно кад се прикључе ватрогасцима, ватрогасци дају команду њиховом претпоствљеном и они функционишу много боље него кад дођу цивили или било ко са стране. Наравно, не иду они на прву линију фронта, како ми кажемо, него тамо где треба да чувају и дежурају, али кад је критично да нам прискоче у помоћ", рекао је Шоша.

Ове године, највише пожара (16 од 37) било је у Шибенско-книнској жупанији, где су кажњени војници и били на интервенцији.

Уз деветорицу војника, који су послати кућама с пријавама о повреди војне дисциплине, кажњен је и командујући протвпожарне бригаде, онај ко је њима на терену био директно надређен. Његова је казна - према изештају - блажа, он је само опоменут.

Само ове године војна полиција покренула је око 200 поступака по различитим основама, не само због алкохолисаности, и тражила утврђивање дисциплинске одговорности.

Треба рећи, истиче Нова ТВ, и да они који су се заклели да ће служити домовини без обзира гђе се налазили - у касарни или ван ње - итекако знају да својим понашањем војску не би смели да срамоте.

Осим тога, припадници ове бригаде која је била као испомоћ у гашењу пожара, учествују и у међународним мировним мисијама УН и НАТО.

Још се чека коментар министра одбране, као и одговор шефа војске и његових заменика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)