ДЕВОЈЧИЦА (14) У ХРВАТСКОЈ ОСТАЛА ТРУДНА: Мушкарац (49) за секс са дететом добио само шест месеци затвора

Novosti online

27. 08. 2020. у 10:44

ДЕВОЈЧИЦА (14) У ХРВАТСКОЈ ОСТАЛА ТРУДНА: Мушкарац (49) за секс са дететом добио само шест месеци затвора

Фото: Depositphotos

КАДА је 49-годишњи мушкарац с хрватског истока завршио на оптуженичкој клупи због сексуалног односа са девојчицом од 14 година, која је остала трудна и абортирала у периоду трудноће у којој побачај у Хрватској више није дозвољен, упознати са случајем нису се двоумили да му следи вишегодишња казна затвора. Међутим, нису били у праву.

Судија надлежног Жупанијског суда ових дана је мушкарца због сексуалног односа са дететом млађим од 15 година, тачније због полног злостављања и искориштавања,​ неправоснажно осудио на 22 месеца затвора.

И чак ни тих годину дана и 10 месеци не мора да проведе иза решетака! Према изреченој  условној казни, у затвор ће на шест месеци. Због сексуалног злостављања са својом жртвом не сме да се виђа три године и мора да плати 2.000 куна судских трошкова (око 260 евра).

Нема стручњака а ни лаика који се нису згрозили над оваквом одлуком суда, пише Јутарњи.хр.

ПОРОДИЧНИ ЧОВЕК

У оптужници се наводи да се мушкарац, иначе породични човек,од фебруара до септембра прошле године “с циљем задовољавања свог полног нагона упустио у сексуалну везу са ученицом”.

Тужитељство је потврдило да је полни однос био добровољан. Међутим, према Казненом закону, сваки однос с дететом млађим од 15 година је казнено дело, јер се сматра да тек с 15 година дете може разумно да одлучи жели ли да се упусту у полни однос и које последице он може да има.

Посебно се при одређивању казне починитељу вреднује колико је он старији од жртве: у овом случају, разлика је 35 година!

На суду је признао кривицу и рекао да је након потврђене трудноће с њом и њеном мајком отишао код доктора и финансијски је збринуо.

- Кад сам је упознао, нисам знао колико тачно има година. Рекла ми је да има 16, а за њене године сам сазнао кад је затруднела - правдао се на суду 49-годишњак.

Као олакшавајуће околности суд му је узео у обзир неосуђиваност, признање и кајање те чињеницу да је показао бригу за 14-годишњакињу и финансијски јој помогао.

Осим тога, делимично уветној казни придонеле су и његове животне (не)прилике, односно да је старатељ својој супрузи која је лишена пословне способности, као и чињеница да под истим кровом живи и са старом мајком. А будући да му је син јединац на одслужењу казне, једини прехрањује своју породицу.

НИСКЕ КАЗНЕ

Загребачки адвокат Сања Безбрадица Јелавић, која често преузима случајева везане за злостављање жена, сматра да Хрватска има проблем с кажњавањем сексуалних предатора.

- Хрватска има релативно добар законски оквир, али судови врло често изричу казне које су ближе законском минимуму. Често се при томе иде према ублажавању казни и превише се вреднују околности. Ради се о казненоправној политици наше земље коју је потребно преиспитати и променити - каже адвокат.

Због пресуда попут ове, које иду на руку злостављача, Аутономна кућа се у задњим изменама Казненог закона залагала за повећање законског минимума за казнено дело силовања и генерално за изрицање строжих казни, али предлог је одбијен.

- Осим што је жртве страх од стигматизације, овакве ће их понижавајуће пресуде додатно одвратити од пријављивања силовања - оштра је адвокатица.

(Јутарњи.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

skoro pa filantrop

27.08.2020. 14:51

Finansijski je zbrinuo? Dakle, kad ima para može da kupuje siromašnu decu radi zadovoljavanja svojih seksualnih nagona? I to je u redu za jednu državu članicu EU? Alo? Iskorišćav adete jer je iz siromašne porodice i to nisu ni pomenula kao otežavajuću okolnost? Samo šta mu ide u prilog. A sin robijaš tek gopvori o kakvoj je porodici reč kad govore da mu u prilog ide što je "porodični čovek". Neverovatno.

logika

28.08.2020. 09:49

@skoro pa filantrop - Pod "finansijski zbrinuo" mislim da spada plaćanje abortusa koji je inače u toj starosti trudnoće nelegalan. Dakle pedofilija i nelegalan abortus. Samo se pitam i gde je taj dr koji je sve to obavio. Da se razumemo opravdavam abortus u ovakvim okolnostima (pa čak i kasni) ali postoje procedure i legalan način da se uradi ab u trudnoćama preko 10 nedelja.

logika

28.08.2020. 09:45

To što mu je sin u zatvoru a on je eto platio nelegalan abortus je olakšavajuća okolnost!?! Nije znao ni da je sačuva od trudnoće, a vamo nije znao koliko ima godina kao da nije primetio da ide u osnovnu školu.