ДОК ОПАСНА ЛИЦА ДЕФИЛУЈУ КРОЗ БИХ ЦИКОТИЋ О “ КУПОВИНИ КИФЛИ”: Посланик у парламенту БиХ о скандалозним изјавама министра о мигрантима

С.М.

24. 08. 2020. у 16:44

ДОК ОПАСНА ЛИЦА ДЕФИЛУЈУ КРОЗ БИХ ЦИКОТИЋ О “ КУПОВИНИ КИФЛИ”: Посланик у парламенту БиХ о скандалозним изјавама министра о мигрантима

Фото: Д. Поздеровић

ИЗЈАВА министра безбедности Селме Цикотића да постоје позитивни ефекти мигрантске кризе јер они подижу јавну потрошњу, више је него саблажњавајућа и скандалозна, посебно ако се има у виду да је за првих шест месеци у овој годину у БиХ ушло 6.641 мигрант и да их је у БиХ тренутно између седам и осам хиљада.

Њихов смештај и боравак ову државу финансијски коштају, а да не говоримо о угроженој безбедности.

Нису они туристи који овде троше, него избеглице које се боре за голу егзистенцију! Ово је изјавио посланик Демократског народног савеза у Парламенту БиХ Ненад Нешић.

Нешић је добио одговор Савета министара на посланичко питање за који каже да је алармантан и захтева хитно и одговорно реаговање институција.

-Бојим се да Министарство безбедности није спремно и не жели да се суочи са овим проблемом, што произилази из министрових изјава. У БиХ од почетка године до 30.јуна дошло је 6.641 незаконитих миграната, док их према проценама Службе за послове за странцима тренутно у земљи има између седам и осам хиљада, што јасно говори да улазе и не одлазе, каже Нешић.

У одговору на Нешићево питање стоји да је 26,9 одсто  миграната пореклом из Пакистана, 26,3 одсто Афганистана, 15 одсто из Марока, 6,1 одсто Бангладеша, 5,8 одсто Ирака и 19,9 одсто имају  53 различита држављанства других држава.

Намеру, каже Нешић, да затраже азил исказало је 6.207 лица, док је њих 162 и поднијело захтев за азил.

- 25 лица из Афганистана, 66 из Ирака, 10 из Ирана и осам из Сирије затражили су азил, и 21 из Турске. При томе је, према одговору који сам добио, немогуће утврдити идентитет лица из Афганистана, Алжира и Пакистана, а министру Цикотићу је до пошалица. 

Потенцијално безбедносно ризична и опасна лица нам дефилују кроз земљу, а министар о куповини кифли. То што могу настати безбедносни проблеми, то министра не занима, резигниран је Нешић.

Он наглашава да је у одговору Савета министара прецизно наведено да БиХ има проблем и хуманитарног и безбедносног карактера.

- Сматрам да хитно треба подузети снажне мере с циљем спречавања улазака миграната и тражити од ЕУ да се укључи у решавање и хуманитарног и безбедносног аспекта, јер они нама и долазе преко Грчке и Бугарске, држава чланица ЕУ , каже Нешић.

Он додаје и да очекује да се хитно закаже пленарна седница оба дома ПС БиХ на којој би се разматрало питање мигрантске кризе и Министарство безбедности натерало да схвати шта му је посао како БиХ не би постала жртва овог проблема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)