ПОЧЕТАК ШКОЛЕ СЕ ОДЛАЖЕ ЗА 15. СЕПТЕМБАР У БиХ: Ситуација још увек нестабилна, здравље деце најважније

Новости онлине

20. 08. 2020. у 16:39

ПОЧЕТАК ШКОЛЕ СЕ ОДЛАЖЕ ЗА 15. СЕПТЕМБАР У БиХ: Ситуација још увек нестабилна, здравље деце најважније

Фото: Depositphotos

КРИЗНИ штаб Федералног министарства здравства Босне и Херцеговине најавио је могућност одлагања почетка нове школске године за 15 дана због нестабилне епидемиолошке ситуације.

У том случају настава у БиХ могла би да почне од 15. септембра.

Стручњаци федералног министарства здравства заказали су сутра у Коњицу састанак с представницима надлежних кантоналних министарстава на којем ће детаљно размотрити актуелну ситуацију и донети финалне закључке везане за почетак школске године.

- Епидемиолошка ситуација није стабилна у овом тренутку и било би добро да не кренемо с наставом у предвиђеном року - казао је помоћник федералног министра здравства Горан Черкез.

- Приоритет је заштита деце, али ризик јесте и пренос вируса из школа у домаћинства. Отварање школа у пуном капацитету је највећи ризик у овој ситуацији, док алтернативни видови образовања носе најмањи ризик. Међутим, онлајн настава не може бити једино прихватљиво решење, а на неке узрасте није ни примењива, као што су то ученици од првог до четвртог разреда. Стога је комбинација ова два приступа најбоље решење.

- Најприхватљивије је отворити школе за ученике до четвртог разреда основних школа, као и за ученике првих разреда средњих школа - рекао је шеф Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство ФБиХ Сањин Муса.

Он је нагласио како је важна и едукација родитеља, наставника и ученика о болести ковид 19, односно подизање њихове свести о ширењу лажних вести и заблуда о вирусу. Пажња ће се посветити и припреми за евентуалне ситуације појаве заразе у школама.

У Босни и Херцеговини данас је забележено 340 нових случајева и ова земља сада води када је реч о броју случајева на дневном нивоу у региону.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)