И НЕМЦИМА ПРЕСЕЛО ЛЕТОВАЊЕ У ХРВАТСКОЈ: Црвена листа због експлозије короне

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

20. 08. 2020. у 14:50

И НЕМЦИМА ПРЕСЕЛО ЛЕТОВАЊЕ У ХРВАТСКОЈ: Црвена листа због експлозије короне

Новости

ИСТОВРЕМЕНО док Хрватску потреса експлозија заражених од короне Словенија, Аустрија, Немачка и Велика Британија земљу стављају на црвену листу и траже да се њихови грађани који су као туристи боравили на Јадрану након повратка подвргну тесту или оду у карантин.

Чак 255 је новозаражених и број активних случајева је 1689, док је 127 пацијената на болничком лечењу и 13 на респиратору. 

Министар здравства Вили Берош каже да су заражени већином млади људи, млађи од 35 година и да је клиничка слика блага, али највише је заражених у Далмацији. Зато је и Немачка донела одлуку да сви они који су боравили и бораве у книнско-шибенској и сплитско-далматинској жупанији морају да се тестирају, јер је у протекла 24 часа забележено чак 75 заражених у Далмацији.

Све је више заражених и у Истри, где је до сада била најбоља ситуација, што је и разлог да Словенија тврде како је највише новозаражених дошло у Дежелу баш из Хрватске.

- Тамо је сада горе него што је било у Србији - тврди портпарол словеначке владе Јелко Кацин, док се чека да словеначки туристи или напусте Хрватску или пристану да буду тестирани по повратку. По званичним подацима у Словенији је 43 заражених, а највише је случајева ‘увезено’ баш из Хрватске.

Досегли 50 одсто

Хрватски туристички резултати показују да је до сада досегнуто 50 одсто од прошлогодишње сезоне, тиме да је највише туриста било у Истри и на северном Јадрану. Најмање их је било у Дубровнику и на југу Хрватске, иако нека места бележе и резултате на нивоу прошлогодишњих.

За Далмацију где су сво време радили ноћни клубови где су се заразили бројни млади сада то значи и крај туристичке сезоне. Више ни Немци, којих је у овом часу око 160.000 на Јадрану више неће моћи тамо да наставе летовање, а питање је хоће ли се погоршати и ситуација на северу.

За сада се још не зна ни како ће се одвијати школска година, иако ће сви ученици доћи у школе 7. септембра. Стручњаци ће у односу на даљњу ситуацију проценити хоће ли ученичка оделења бити подељена уј неколико смена, па ће се у школе ићи сваки други дан или ће вредити неки други систем. Најављене су и оштрије мере чим турисатичка сезона буде завршена, што укључује и забрану окупљања већег броја људи, те забрану рада ноћникм клубовима после поноћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)