ХРВАТИ НАЈЧЕШЋЕ ДАЈУ ДЕЦИ ИМЕ ПО ПАВЕЛИЋУ: Истраживање дошло до мрачног закључка

Танјуг

19. 08. 2020. у 17:36

АНТЕ је најчешће име које се после тзв. домовинског рата даје деци у Хрватској јер асоцира на усташког поглавника Павелића и знак је пораста национализма, а исто је што је у Немачкој Адолф, само што немачку децу не крсте тим именом, порука је у тексту двојице аутора Деана Ковача и чешког колеге Штепана Јурајда.

ХРВАТИ НАЈЧЕШЋЕ ДАЈУ ДЕЦИ ИМЕ ПО ПАВЕЛИЋУ: Истраживање дошло до мрачног закључка

Фото архива

Деан Ковач (34) рођен је у Винковцима и данас је постдокторски истраживач из економских и политичких наука на Школи међународних односа “Вудру Висон” Универзитета у Принстону.

Био је кандидат за председника Хрватске и освојио 16.000 гласова.

Наведени закључци нашли су се у радној верзији текста Ковача и Јурајда из 2016, који је у завршној верзији објављен у часопису Центра за економска истраживања и постдипломске студије - Економског института у Прагу.

Текст двојице аутора је проистекао из истраживања крштеница хрватских држављана и имена бранитеља Домовинског рата.

Закључили су да су деца у периоду после последњег рата у натпросечном броју добијала име Анте, као и усташки поглавник Павелић.

Аутори су закључили и да је у Хрватске име Анте исто што и Адолф у Немачкој, само што се у Хрватској и даље даје то име, док то није случај са Немачком и именом Адолф.

Сплитски Далматински портал пише да данас у завршној верзији тог текста нема поређења имена Анте са Адолфом, али да и даље стоји да је у Хрватској учестало крстити децу именом Анте у одређеном временском периоду, као и давати им друга "националистичка имена" по двадесетак најистакнутијих усташких званичника, што је, кажу аутори, снажан индикатор пораста национализма.

Сплитски језикословац Илија Протуђер, међутим, то негира и каже да је, рецимо, свети Јосип заштитник Хрватске, а Јосип је, додаје, био један од највећих злочинаца.

- То је једно опште лудило, бесмисао, нешто о чему не треба говорити, као што не треба ни повезивати Анту, Адолфа или Јосипа - рекао је Протуђер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)