КРАХ ТУРИЗМА У ДУБРОВНИКУ: Трећина туриста у односу на 2019.

Танјуг

19. 08. 2020. у 00:59

КРАХ ТУРИЗМА У ДУБРОВНИКУ: Трећина туриста у односу на 2019.

Фото Танјуг-АП

ЗА РАЗЛИКУ од остатка Хрватске, где је број туриста у првој половини аугуста на око 70 одсто у односу на исто раздобље прошле године, Дубровник бележи доста лошије резултате.

У Дубровнику тренутно борави око 11.200 туриста, што је 39 одсто од прошлогодишњих резултата.

Углавном је реч о гостима из Велике Британије, Француске и домаћим гостима.

Међутим, рестриктивне мере које уводе поједине земље утичу на даље резервације, наводи ХРТ.

На данашњи дан Дубровник има 2.675 долазака (36 одсто од тог датума 2019. године) и 11.232 ноћења (39 одсто од тог датума лани).

Највише туриста је из Велике Британије, Француске, Хрватске, Немачке, Пољске, Италије, Украјине, Шпаније, БиХ и Румуније.

Остварена је трећина прошлогодишњих туристичких резултата, што ипак није најцрњи сценарио којег су се они који изнајмљују смештај у Дубровнку прибојавали.

"Отказивање се осети када се најаве овако мало рестриктивније мере, као што је то Аустрија учинила, али можемо рећи да Енглези и Немци извлаче ширу слику", каже Нино Дубретић, директор агенције за приватни смештај у Дубровнику.

Због већег броја оболелих те најаве увођења обавезног карантина за повратнике у поједине европске земље након одмора у Хрватској на крајњем југу бележе и отказивање резервација, но оптимизам ипак постоји.

"Доста смо добили оних гостију који до сада нису долазили у Дубровник, с тим да смо се, наравно, прилагодили и што се тиче понуде и цена. И, мислим, да смо се добро прилагодили", каже Николина Фарчић, председница Цеха угоститеља и туристичких делатника Дубровачко-неретванске жупаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)