КАРАНТИН ЗА СЛОВЕНЦЕ: По повратку из Хрватске која је у "црвеној зони"

Танјуг

18. 08. 2020. у 00:37

КАРАНТИН ЗА СЛОВЕНЦЕ: По повратку из Хрватске која је у црвеној зони

Фото: ЕПА

СЛОВЕНАЧКИ министар здравља Томаж Гантар изјавио је да ће влади предложити да до краја недеље уведе карантин за Словенце који се враћају из Хрватске, истичући да је то "јединствено мишљење" медицинских стручњака.

Ако влада такву одлуку донесе у среду или четвртак, онда би словеначки туристи који желе да избегну карантин добили још "највише два или три дана" да се врате кући, рекао је Гантар јавној телевизији.

Министар не верује да би се то могло променити у случају пада "уноса" корона вируса преко словеначких туриста који летују у Хрватској или у случају смањивања броја дневно заражених, јер Хрватска "већ има експоненцијални раст" заразе у последње време, преноси Хина.

Такође је истакао да није могућ "селективан" приступ, према годинама старости и карантин уводити само за оне од 15 до 35 година, који се најчешће заразе, или према онима који долазе из епидемиолошки мање рискантних хрватских жупанија, на пример из Истре.

Гантар је појаснио да би прво било нерационално јер у Хрватску већином путују породице с децом, док је у вези с другом опцијом рекао да је Словенија увек до сада примењивала јединствен критеријум по државама, а не регионима за састављање листе рискантних дестинација.

Међутим, како наводи агенција Хина, министар је пропустио да каже да је Словенија пре месец дана на "црвену" листу уврстила целу Чешку, да би после писма чешког премијера Андреја Бабиша словеначком премијеру Јанезу Јанши, упозорење задржала само за један рударски регион у којем је забележен скок инфекција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)