ПУПОВАЦ О ЖИВОТУ НАШИХ ЉУДИ: Срби се у Хрватској налазе између чекића и наковња српско-хрватског непомирења

Бета

17. 08. 2020. у 15:44

ПУПОВАЦ О ЖИВОТУ НАШИХ ЉУДИ: Срби се у Хрватској налазе између чекића и наковња српско-хрватског непомирења

Фото: Танјуг

ПОЛИТИЧКИ лидер Срба у Хрватској и председник Самосталне демократске српске странке (СДШ) Милорад Пуповац рекао је данас да се Срби у Хрватској налазе између чекића и наковња хрватско-српског непомирења.

Али да би се кренуло путем, за који верује, потребно је Србе скинути с наковња и макнути испод чекића.

- Било би знатно лакше кад се не бисмо налазили између чекића и наковња хрватско-српског непомирења. Али кренули смо путем за који верујемо да ће нас скинути с тог наковња и макнути испод тог чекића - рекао је Пуповац.

На питање како оцењује тренутне односе између званичног Београда и Загреба, Пуповац је казао да су политички односи између Загреба и Београда почели да стагнирају још од 2011, 2012. године.

- Упркос повременим покушајима да се та стагнација заустави, њихови су резултати били кратког трајања. И готово су увек били засењени отвореним ратним и поратним питањима. Посебан проблем је застој у процесу ширења Европске уније и запостављања односа међу земљама бивше југославије и југоистока Европе од стране ЕУ - оценио је политички лидер Срба у Хрватској.

Када је у питању застој у ширењу добросуседских односа, Пуповац замера званичном Београду и званичном Загребу "различите облике" настављања ратовања вербалним, симболичким и комеморативним праксама.

У Загребу и Београду сматрају да је између нас нови Зид. Не више идеолошки већ цивилизацијски

- Не може бити побољшања добросуседских односа без решавања отворених питања као што су питања несталих лица, како Хрвата тако и Срба, суђења за ратне злочине, повратак имовинских права и стамбеног збрињавања, питања мањина и питања границе - оценио је лидер СДШ.

По његовим речима проблематичан је и став који се "обликује" с обе стране, да смо ми два света која немају и не требају имати ништа заједничко.

- У Загребу и Београду сматрају да је између нас нови Зид. Не више идеолошки већ цивилизацијски. Нови зид између Запада и Истока. Колико је то штетно и ретроградно и за Хрватску и за Србију не виде они који не могу и они који су слепи због својих политичких охолости - рекао је Пуповац.

Танјуг

МИЛОШЕВИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ОЛУЈЕ

На питање Бете да ли је присуство Милошевића манифестацији у Книну, најава дистанцирања Срба у Хрватској од ставова званичних српских власти, Пуповац је казао да Срби у Хрватској немају потребу за дистанцирањем од матичне земље, већ за стварњем што је могуће бољих претпоставки за добре односе између ње и земље која им је домовина, као и што је могуће боље и системскије сарадње између њихових институција и институција Републике Србије.

- Дуго је требало да се ти односи у новим околностима почну изграђивати и сваки застој или нарушавање постојећег наноси нам озбиљне штете - оценио је Пуповац.

На питање да ли повремена оштра иступања против Хрватске појединих високих званичника из Београда отежавају активности на поправљању положаја српске заједнице у Хрватској, Пуповац је казао да свака тешка реч, оштар иступ или лоша порука било с једне или с друге стране не могу добро да утичу на положај Срба у Хрватској.

- Оштре речи сужавају простор за поправљање положаја Срба. Зато смо чинили и чинимо све да тога има што је могуће мање - навео је он.

На питање шта конкретно очекује од представника власти у Србији, а шта од политичара у Хрватској да ће урадити на том плану, Пуповац је истакао да је у овом тренутку најбитније решавање питања несталих лица, Хрвата и Срба.

Фото: Твиттер/Српско народно вијеће

На питање шта је потребно да нова хрватска влада конкретно учини на побољшању услова живљења и опстанка српске заједнице у Хрватској, Пуповац је казао да је на првом месту осећај слободе.

- Осећај слободе је на првом месту, па политика равноправности у различитим сегментима: од признавања страдања преко образовања до развоја - рекао је Милорад Пуповац.

 

 
УСТАШКИ ПОЗДРАВ ПРЕКРШАЈ ИЛИ РЕМЕЋЕЊЕ ЈАВНОГ РЕДА И МИРА

На питање да ли држава Хрватска довољно ради на томе да се сузбије мржња према српском народу и Србији, која нажалост још постоји, Пуповац је рекао да је исувише дуго трајала толеранција према говору мржње и актима насиља, па се и данас ни полиција ни судови неретко не усуђују назвати ствари правим именом.

Фото: АП

- Тако се усташки поздрав третира као прекршај или ремећење јавног реда и мира уместо као подстицање на националну мржњу и величање једног злочиначког режима. Хрватски Устав то забрањује, а кривични закон као и неки други закони третирају као кривична дела - рекао је Пуповац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Knn

17.08.2020. 16:03

Sve,sve mogu zamisliti ali da Pupovac priča o nekakvom pomirenju,pa on nije osjetio nikakav rat i pogrom i izbjeglištvo.Taj čovjek je posljeratni profiter u Hrvatskoj.To svi znaju al ne znam što ćute.

Branislav

17.08.2020. 16:07

Pupavac i njegova partija su se ustolicili i osigurali svoje licne pozicije sve pod vidom borbe za dobrobit srpskog zivlja u Hrvatskoj. Govori o pomirenju - nema jednostanog pomirenja kada je zvanicna politika fasisticka, zasnovana na mrznji prema drugom narodu. Nasao Milosevica kao Srbina sa ocem koji se borio u sastavu hrvatske vojske. To govori i o Pupavcu i njegovom srpstvu. I sada ocekuju da Srbija stane iza njih i da im pomaze kad im zatreba. Zao mi je srpskog naroda u Hrvatskoj sve dok ih takvi kameleoni predstavljaju.

Saradžogla

17.08.2020. 17:31

Којим језиком говоре грађани Хрватске?Говоре српским језиком!То не кажем ја већ Светски институт за језике света који се налази у Немачкој.Довољно је гледати ТВ канале из Хрватске и рећи: - Србадија,бато!ПС. Као говоре ,,хрватски'' а само скрнаве лепи српски језик убацивањем НЕПОТРЕБНО СЛОВО?На пример,седи - сједи,ко - тко,млеко - млијеко ... А када је мађар Фрања Туђман покушао да уведе ,,новохрватски језик'' дошло је до ,,опђе зјезанције''!ПС.Ош да вам на ,,хрватском'' отпевам ,,Чобан тера овчице ...''?

Fred

17.08.2020. 22:28

@Saradžogla - Danski i norveški, a osobito norveški i švedski su međusobno razumljivi jezici pa ih svejedno nitko ne smatra jednim jezikom. Nizozemski je zapravo dijalekt donjonjemačkog jezika pa ga nitko na svijetu ne zove njemačkim, već nizozemskim. Slavenski jezici su nastali od istog protoslavenskog jezika, koji se raspao na brojne grane prilično kasno, tek u 12. stoljeću i zato je sličan kod većine slavenskih naroda. K tome, u 19. stoljeću se sustavno radilo na smanjivanju razlika između hrvatskog i srpskog jezika.