ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Најугроженији радници у домовима, продавци сигурнији

Танјуг

16. 08. 2020. у 13:11

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Најугроженији радници у домовима, продавци сигурнији

Фото: ЕПА

ЕВРОПСКИ центар за превенцију и контролу болести анализирао је појављивање кластера, односно група заражених у разним радним окружењима, и утврдио да највећи ризик за заразу новим корона вирусом имају запослени у домовима за старије и немоћне, а потом медицински радници у болницама, пише загребачки Вечерњи лист.

Али, иако болнички лекари и сестре оболевају нешто мање од њих, њихова је смртност већа. С друге стране, трговине су се показале као прилично сигурна радна окружења.

Европски центар за превенцију и контролу болести анализирао је појављивање тзв. кластера, у овом случају групе од најмање два заражена, у разним радним окружењима како би подстако државе да обрате посебан опрез на одређене групе радника и услове рада који омогућавају ширење заразе, преноси Хина.

Анализа је обухватила период од марта до јула, а иако су подаци затражени од 30 држава ЕУ, Европског економског простора и Уједињеног Краљевства, своје бројке - често непотпуне или без потребне диференцијације - доставило је само 17 држава, међу којима и Хрватска.

Укупно је пријављено 1.377 кластера у радном окружењу, највише у здравству и социјалној служби. Али, није реч о компактној целини: највише су на удару запослении у домовима за старије (591 кластер) и они у болницама, док су најсигурнији радници у примарној здравственој заштити с минималном појавом болести.

На другом месту радних окружења су погони за прераду и пакирање хране, као што су кланице, пољопривредни послови, попут брања воћа, те фабрике.

Ширењу заразе, како се наводи, погодује мали размак међу радницима или пак заједнички смештај сезонаца. У канцеларијским просторима забележено је 65 кластера. На доњем делу лествице су трговине и образовне установе с 22 кластера, док су барови и ресторани забележили само пет појава групирања заражених.

Додаје се, међутим, да је током пролећних месеци рад и образовног и угоститељског сектора био ограничен.

Чак 95 посто пријава група оболелих долазе из затвореног простора, што само по себи представља проблем јер се више од 80 посто послова обавља у затвореном.

Велика инциденција болести примећена је у слабо плаћеним занимањима, а посебно је опасно за ширење заразе што многи због страха од губитка посла настављају да иду на посао са симптомима, пише Вечерњи лист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)