ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР ПЛЕНКОВИЋ: Зашто сам "иницирао" долазак Милошевића у Книн

Танјуг

04. 08. 2020. у 17:18

ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР ПЛЕНКОВИЋ: Зашто сам иницирао долазак Милошевића у Книн

Андреј Пленковић / Фото АП

ДАН ПОБЕДЕ и домовинске захвалности, те Дан хрватских бранитеља један је од најважнијих датума хрватске историје, који је осигурао слободу, каже хрватски премијер Андреј Пленковић и додаје да је зато сматрао да сви чланови владе треба да буду сутра у Книну.

Зато је, како каже, иницирао да потпредседник владе из СДСС-а Борис Милошевић буде на обележавању годишњице Олује.

Мисли да је то важна порука и допринос помирењу, дијалогу, толеранцији и изградњи боље будућности за Хрватску.

Упитан да ли је тим поводом било неког ођека у међународној заједници, Пленковић у интервјуу сплитској Слободној Далмацији, каже да је то "најпре важно за Хрватску и хрватско друштво".

Уверен је, међутим, и да међународна заједница "прати и валоризује" настојања званичног Загреба.

Сматра да начин на који ове године Хрватска обележава годишњицу војно полицијске акције Олуја у Книну саље поруку за унапређење односа Хрватске И Србије.

“Хрватска је била нападнута, одбранила се, победила је и одаје почаст свима који су пали за нашу слободу у одбрамбеном и праведном Домовинском рату”, рекао је Пленковић у интервјуу сплитској Слободној Далмацији.

Пленковић тврди да је Олуја била правно легитимна, војно неизбежна и политички нужна.

“Уосталом и Хашки суд је у ослобађајућој пресуди хрватским генералима потврдио легитимност војно-полицијске операције Олуја", навео је Пленковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Miki Zg

04.08.2020. 18:37

Dan pobjede smrti ,paleža ,pljačkanja ,Barbarskog orgijanja ,hr. gradova ,sela gdje su stoljećima živjeli pravoslavci -Srbi ( čak od 13.vijeka u Dalmaciji ) ovaj premijer naziva istorijski ,pobjednički ,oslobodilački .Najveća sramota ,povjesni krimen za Hrvatsku ,bilo koga normalnoga Hrvata ,kršćana je Oluja ,Bljesak !

Leka

05.08.2020. 07:42

Plenković kaže da je Hrvaska bila napadnuta. Od koga? Od sopstvenog stanovnistva kome su bila oduzeta ustavna prava? Pa zar nije Tuđman sam rekao 25.5.1992. na Trgu bana Jelačića da je Hrvatska htela i izabrala rat da bi dobila nezavisnost? Dakle, Plenković laže i na hrvatske laži i obmane treba stalno ukazivati. Jednostavno, pokušavaju svoje zločine i etničko čišćenje Srba da falsifikuju i da operu nekakvim proslavama. Čega se pametni stide...