НЕВРЕМЕ ЗАХВАТИЛО ХРВАТСКУ: Град величине ораха, поплаве, ветар носио кровове, пијавице у Умагу

Танјуг

03. 08. 2020. у 22:15

НЕВРЕМЕ ЗАХВАТИЛО ХРВАТСКУ: Град величине ораха, поплаве, ветар носио кровове, пијавице у Умагу

Фото: Depositphotos

ОЛУЈНО невреме захватило је данас Хрватску - најпре Истру, где је снажан ветар, праћен пијавицама, рушио стабла у Умагу, док је у Карловцу и Дугој Реси падао град величине ораха.

У снажном пљуску, прећеном градом, ветром и грмљавином, остецћено је много кућа, аутомобила и усева, а са зграде Пучког отвореног училишта у Дугој Реси ветар је скинуо лимени кров.

У карловачкој Јавној ватрогасној бригади рекли су за Хину да је на терену десетак екипа професионалних и добровољних ватрогасаца како би се што пре куће заштитиле најлоном да би се избегла накнадна штета.

Хрватски портал Индеx наводи да је град у појединим местима био величине јајета и ораха, посебно у Дугој Реси.

Олујно невреме је најпре захватило западну обалу Истре.

Током дана на подручју Истре било је локалних пљускова, а поподне се развило снажно невреме на мору, који је захватило Италију и шире ријечко подручје.

У Новиграду и Тару од силине невремена срушена су бројна стабла и саобраћајни знакови, а у Умагу је дувао ветар брзине од око 150 километара на час.

Олујно невреме у Умагу, праћено пијавицама, такође је чупало стабла.

Државни хидрометеоролошки завод објавио је данас наранџасти ниво упозорења за ријечку регију и Истру.

ДХМЗ је грађане упозорио на невреме праћено грмљавином, које може да проузрукује велику штету и позвао их да се заштите од муња.

"Могућа су оштећења на имовини и на дрвећу. Могуће су локалне бујичне поплаве, олујни удари ветра и град. Могући су прекиди у активностима на отвореном и у саобраћају", саопштили су из ДХМЗ-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)