СРБЕ СУ УБИЈАЛИ И ПОСЛЕ ОЛУЈЕ: У Двору на Уни одржана комеморација цивилима страдалим у Крајини

Танјуг

03. 08. 2020. у 13:44

СРБЕ СУ УБИЈАЛИ И ПОСЛЕ ОЛУЈЕ: У Двору на Уни одржана комеморација цивилима страдалим у Крајини

Танјуг

У ДВОРУ НА УНИ данас је одржана централна комеморација, коју Српско народно веће (СНВ) сваке године организује у неком другом месту у Хрватској поводом страдања Срба током и после војно-полицијске операције "Олуја", на којој је председник Савета СНВ Милорад Пуповац поручио да се треба освестити да су људи нападани и убијани и после акције Олуја, а њихова села паљена.

Најпре је на православном гробољу, у Двору, у присуству делегације СНВ предвођене Пуповцем, служен парастос испред масовне гробнице у којој су биле сахрањене 64 особа са територије ове општине, убијене од 4.до 13.августа 1995., од којих већина у избегличкој колони и после завршетка операције "Олуја".

Потом је одржана комеморација код Основне школе у Двору, где је 8.августа пре 25 године убијено 9 или 10 особа из психијатријске болнице и дома за старе у Петрињи, које су доведене у Двор, од којих је свега две идентификовано.

Пуповац је казао да се не смеју заборавити злочини све док не чујемо речи које ће утешити најближе онима који су страдали, док се не буде судило онима који су починили злочин.

- Морамо се освестити да су убијани људи у избегличкој колони, али и после акције "Олуја". Посебно тешко је било убијање психијатријских пацијената поред којих су били представници међународних снага који су требало да их заштите, али то нису учинили, као И други који су требало да учине све да не дође до егзодуса. Они који су имали моћ нису се одлучили за то - казао је он.

Пуповац је указао да су међу жртвама злочина у основној школи једна Српкиња која је била инвалид у колицима, а Хрватица малог раста, које су биле као две сестре и које су заједно убијене.

Фото: Танјуг

- Сахрањене су у Петрињи где је гробно место направљено тако да су два крста један поред другог. Нека то буде симбол начина на који ћемо се ми сећати ратних патњи 90-тих година у Хрватској, и на другим местима. Нека то буде симбол који ће показати како су они који су страдали били махом немоћни. Не знам да ли они са којима радим готово 30 година могу поднети моралну тежину таквих чинова. Не знам, али верујем да сваки човек, сваки ратник, политичар и сваки свештеник има дубоки морални осећај када се суочава са таквим чињеницама - казао је он.

Пуповац је рекао да ништа не може те злочине оправдати, ни прича о нацији, држави, ни о томе какав је онај други, шта нам је учинио онај други, што се неретко чини у службеним говорима.

Испред улазних врата Основне школе у којој се догодио злочин над хендикепираним лицима, по завршетку комеморације положене су руже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

micko

03.08.2020. 13:59

Opet ona po našim vratovima i kao i obično bez svakih posledica ... i opet svi imaju pravo da budu šta god žele i da se podjele od bilo koga samo srbi nemaju pravo za odvajanje i pravo na postojanje ... a za sve najviše krivim našu elitu ako je to uopšte elita ...

zora

03.08.2020. 19:00

Kada ce Srbi smoci snage da ovu "akciju" nazovu pravim imenom a to je GENOCID, po svim medjunarodnim zakonima.To smo mogli procitati da su uradili nemacki i izraelski istoricari, ali gde su SRPSKI istoricari, politicari i SVAKI Srbin, dok kod drugih to cine ,iako neosnovano, i mala deca! Eto zasto jos ni Jasenovacko stradanje nismo nazvali pravim imenom, nego se samo zalimo jedni drugima! SRAMOTA!