ТО ЈЕ ЗА НАС ЗЛОЧИНАЧКА АКЦИЈА: Нижу се оштре реакције на одлуку Бориса Милошевића, злочин не смемо заборавити

Новости онлине

03. 08. 2020. у 12:26

ТО ЈЕ ЗА НАС ЗЛОЧИНАЧКА АКЦИЈА: Нижу се оштре реакције на одлуку Бориса Милошевића, злочин не смемо заборавити

Фото: Танјуг

ОДЛАЗАК потпредседника хрватске Владе Србина Бориса Милошевића у Книн на обележавање 25 година од акције хрватске војске и полиције "Олуја" значио би да он признаје званични наратив хрватске државе о "Олуји" као оправданој, легитимној и праведној, изјавио је данас директор "Веритаса" Саво Штрбац.

- Званични хрватски наратив, то је основ - постоји декларација о "Олуји" из 2006. године, и тамо је речено и пренето у уџбенике и енциклопедије - да је "акција предузета да се врати уставно-правни поредак Хрватске, окупирано подручје од локалних Срба, ЈНА који су спроводили великосрпску злочиначку политику Слободана Милошевића" - рекао је Штрбац.

Он истиче да чињенице говоре да је "Олуја" било етничко чишћење, па и више од тога, те напомиње да се и у пресуди Међународног суда правде наводи да је та акција етничко чишћење, али и да има елементе геноцида.

- За нас је то злочиначка акција у којој је прогнано више од 220.000 Срба за само неколико дана - 1.872 је погинулих и несталих, међу њима је 65 одсто цивила и 30 одсто жена. Три четвртине цивила је старије од 60 година, а траже се 722 особе, од тога 278 жена - прецизирао је Штрбац.

Он напомиње да постоји и пресуда Хашког трибунала у случају хрватског генерала Анте Готовине, гђе је речено да је "Олуја" здружени злочинали подухват, чији је циљ био да се присилно и трајно истерају Срби са подручја Крајине.

Штрбац истиче да, иако су хрватски генерали ослобођени у жалбеном поступку, ту дефиницију није нико склонио.

Он напомиње да у Книну 5. августа неће бити комеморација, него прослава, а обратиће се и Анте Готовина.

Фото: Принтсцреен

- У Книну 5. августа није комеморација, већ славље. Милошевић не иде да проговори неку реч, па да изнесе причу. Он иде тамо и шта ће бити - као члан Србин, као фикус у Влади... Његово присуство за нас Србе значи да признаје наратив службене државе, да је акција оправдана и легитимна, праведна - каже Штрбац.

Сутра се навршава 25 година од како је почела хрватска акција "Олуја" у којој је из Хрватске за неколико дана протерано 250.000 Срба, а скоро 2.000 убијено, док се стотине и даље воде као нестали.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Deki ćirilično

03.08.2020. 13:50

Сада је потпуно јасно, да званичном Београду смета нормализација живота Срба у Хрватској и да је треба по сваку цену спречити. Подмукло се провлачи патња србског живља, током акције Олуја, не улазећи дубље у причу, око повода за било какву "олују". Да није било разних Аркана, пропагандних филмова тадашњег србског ДБ-а, наоружавања србског становништва и припреме на рат, велико је питање, да ли би уопште било већих сукоба, а камоли злокобне Олује и готово нестајања србског народа са тих простора. Срећом, неки Срби су дошли памети и не хају више за мишљење Београда. Када сам 90-тих као момак у пуној снази, питао једног од виђенијих Срба из Хрватске, зашто је узео пушку и што му то треба, када је средио свој и животе многих својих наследника, одговорио ми је да би га у супротном неки "његови" убили. Иронијом судбине или не, али један Милошевић је запалио пожар, а други покушава да га угаси, каква симболика! Свака част Борису Милошевићу на храбрости, јер је и сам претрпео неке жртве у том бесмислу од рата.

KIR SRBIN

03.08.2020. 15:15

@Deki ćirilično - @Deki ćirilično@ За господина усташу латинично не пишем јер видим да зна ћирилицу што је похвално. Дали је Аркан и остали криминалци напали ЈНА као регуларну оружану силу СФРЈ или усташе убачене у резервни састав МУП-а? Дали су Срби куповали оружије са стране или су ХДЗ планирали, организовали и куповали оружује од "пријатељске немачке" и "драгих нам сусједа" са севера и истока (чешка, пољска, мађарска, румунија и бугарска), још пр епојаве Аркана и "разних криминалаца". Ко је преклао Србина на задарској плажи у јулу 90-те, Срби или усташе из резервног састава МУП-а? Ко је извршио први маосвни злочин над цивилима, усташе из резервног састава МУП-а у Госпићу уз помоћ капетана прве калсе агима чекуа (ви га зовете генералом) септембар-октобар 91 или Срби на "овчари" над заробљеним усташама који и да су осуђени неби боље прошли јер су починили масу злочина у Вуковару, Осјеку, Борову и уопште у Западном Срему и Источној Славонији? О овоме може да се пише до сутра. господине дејане или како ти је већ право име.Три пута сте нас клали у 20 веку, према томе олади, нека су вам ова двојица усташа из српских редова са срећом, вама "добитак," а нама никакав губитак. Ако ниси обавештен Јожек је одавно умро, остала су још деца комуњара ваших великих савезника, усташа и домобрана, правилно распоређена по вилама на Дедињу и луксузним становима опљачканим после "ослобођења" Београда који се батргају као и ти, али џаба, ТЕЗЕ НЕЋЕТЕ ЗАМЕНИТИ.

Deki ćirilično

03.08.2020. 17:21

@KIR SRBIN - Кир Србине, мени је жао што су успели да те у тој мери затрују, да си готово неповратно изгубљен. Ја нисам Хрват, ја сам Србин из Београда и сигурно сам неупоредиво савеснији и већи националиста од тебе, веровао ти или не. Неке догађаје си, очигледно, преклопио, шта је чему претходило и слично, али свакако си превидео отворену намеру тадашње власти у Србији, да се Срби у Хрватској увуку у рат. Случајно или намерно си заборавио и небројене срдачне састанке, крвних непријатеља, Милошевића и Туђмана, у јеку рата. Али немој се превише разочарати, јер ниси први Србин у историји нашег народа, који је донео или бранио погубне одлуке и идеје. Заборавио си да су Срби из Хрватске, деценијама имали мања права у Србији од данашњих миграната, били су и још увек су понижени, грађани другог реда. Како мислиш да се данас врате својим огњиштима, са пушкама у рукама? Да ли ти видиш где смо и како смо данас? Да ли си ти свестан, да смо и даље негативци у Европи и свету, да је рат био историјски промашај? Знаш ли колико је Срба изгубило главе, због тако промашене политике, знаш ли када ћемо се опоравити због тако непромишљених грешака? Ко је овде сада већи Србин, ти брате Србине или ја? Једино решење је стављање тачке на мржњу, а то се постиже узајамном вољом, коју данашња Хрватска свакако има. Не смемо то прокоцкати или у најмању руку, не смемо се мешати, нека Срби из Хрватске сами одлучују о својој судбини.

Milan

04.08.2020. 14:07

@Deki ćirilično - Тешко нама Србима са таквима као што си ти "Деки". Није уопште важни нити битно ко је "већи Србин". Битно је да су Хрвати у 20. веку на све могуће и људској памети незамисливе начине убијали Србе. И сваку пут су награђени за такве акције. Последња у низу награда је очишћена Хрватска од Срба који тамо живљаше још од доба Марије Терезије. Препоручујем теби тако свесном, да прочиташ књигу Јована Дучића "Ја у Бога и Српство верујем", писану 1942. године у јеку немачког освајања. Можда ти буде јасније о чему се ради.

quadratnacub

04.08.2020. 22:16

@Milan - Милане, а ти прочитај "Вођу" од Р. Домановића, написану пре више од једног века, па ће ти неке ствари бити јасније...ко су и шта су наши вожди и црквени оци.