ЛИНТА: Срби нису добродошли међу Бошњацима

Танјуг

17. 07. 2020. у 22:23

ПРЕДСЕДНИК Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оценио је данас да поновно скрнављење храма Светог Илије у сарајевској општини Илијаш представља један од доказа да преостали Срби нису добродошли међу Бошњацима у Босни и Херцеговини.

ЛИНТА: Срби нису добродошли међу Бошњацима

Фото: Танјуг

"Ради се о једном од најмање 10 напада на наведени православни храм у последњих шест годинто, што најбоље потврђује да се малобројним Србима шаље злокобна порука да им нема нормалног и мирног живота у бошњачком Сарајеву. Преостали Срби у Илијашу живе у страху и плаше се за своју безбедност. Због тога траје констатно исељавање преосталих Срба из Илијаша и других сарајевских општина у Федерацији БиХ", навео је ЛИнта.

У саопштењу за јавност, он је указао да ниједан од тих напада није решен, што "јасно говори да су институције у Сарајеву и Федерецији БиХ етнички мотивисане и да прећутно учествују у прогону малобројних Срба са њиховог вековног подручја".

Линта подсећа да је према попису становништва из 1991. године, на подручју садашњег Кантона Сарајево који припада Федерацији БиХ, живело 133.874 Срба или 27,2 одсто укупног броја становника, а да је од броја "осталих", 74.108 или 15 одсто, барем 50 одсто било Срба, што значи да је на подручју данашњег Кантона Сарајево живело више од 170.000 Срба или преко трећине од укупног броја становника.

Како наводи, међутим, данас, према попису становништва из 2013. године, на подручју Кантона Сарајево живи свега 13.000 Срба или 3,2 одсто од укупног броја становника, што показује да је из федералног Сарајева протерано преко 150.000 Срба.

"Реалне процене говоре да је број преосталих Срба у Кантону Сарајаво од 2013. године до данас додатно смањен због константне антисрпске политике кантоналне и федералне власти" (Федерације БиХ), закључио је Линта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)