АЛБАНЦИ КРОЈЕ МАКЕДОНСКЕ ИЗБОРЕ: Гласање под захукталом короном

М. Станчић - Стални дописник из Скопља

понедељак, 13. 07. 2020. у 06:19

АЛБАНЦИ КРОЈЕ МАКЕДОНСКЕ ИЗБОРЕ: Гласање под захукталом короном

AP Photo

У ОКОЛНОСТИМА мера за заштиту од ширења епидемије вируса корона, у поноћ је у Републици Северној Македонији (РСМ) почела предизборна тишина, уочи ванредних парламентарних избора 15. јула.

 На њима ће 1.814.263 грађана у шест изборних јединица да гласа за листе 15 коалиција и странака са укупно 1.578 кандидата који претендују за место у једнодомном Собрању, са укупно 120 посланика. Већ данас у име заражених вирусом ковид 19 могу да гласају њихови блиски, уз овлашћење.

Са оптимизмом у "сигурну победу" освајањем двотрећинске већине у парламенту претендују лидери двеју највећих коалиција - Зоран Заев испред македонско-албанске "Можемо", предвођене социјалдемократама (СДСМ) заједно са покретом БЕСА, и Христијан Мицкоски, са опозиционим "Обнова Македоније", коју предводи десничарска конзервативна ВМРО-ДПМНЕ.
- Успели смо да остваримо вековне снове наших предака. Имамо парче земље признате од целог света, као и језик и идентитет. Тридесет година ниједан политичар није имао мудрости и храбрости да донесе одлуку - истакао је Заев.

AP Photo

Зоран Заев


Мицкоски је, пак, у отвореном писму јавности даје реч да ће радити мукотрпно и сигурно бити бољи "од ових које сте до сада гледали".
- Није коцкање ако изаберете неког непознатог који обећава успех, али је прокоцкавање сопствене будућности када дајете другу шансу неком ко наставља да губи и да вас разочарава - написао је Мицковски.

AP Photo

Христијан Мицкоски


Први пут у македонској политичкој понуди владајући СДСМ Заева наступа у коалицији са албанском странком, покретом БЕСА, лидера Билала Касамија, чијих је 14 чланова на листама. Досадашњи албански партнер СДСМ у владајућој коалицији Демократска унија интеграција (ДУИ) Аљија Ахметија наступа самостално поруком "Време је - Албанац за премијера" и кандидатом Насером Зиберијем.
У постизборним рачуницама Алијанса за Албанце и Алтернатива Зијадина Селе очекују да могу бити значајан фактор у формирању коалиционе владе, убеђени да ће ДУИ отићи у опозицију.
- Аљија Ахметија и Насера Зиберија повезују Југославија и Удба, то је иста политика која је, нажалост, успела да превари и украде време млађим генерацијама. Но, верујем да је сада крај. Сада је тренутак и да као чланица НАТО идемо безбедним корацима, а Македонци ће бити обавезни да прихвате дводомни парламент - тврди лидер опозиционе Демократске партије Албанаца (ДПА) Мендух Тачи.


СРБИ ГАРАНТОВАНО
ДВЕ српске странке у Северној Македонији и на изборима су везане за две водеће македонске партије - Српска странка Мирослава Јовановића уз Заева и Демократска партија Срба Ивана Стоилковића уз Мицкоског. Обојици су поново загарантована места у Собрању. На листи СДСМ-а и колаиције "Можемо" је рођена Београђанка Биљана Тодоровић Георгиевска, новинарка редакције на српском језику "Видик", Јавног информативног сервиса МТВ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Suverena

13.07.2020. 07:11

Отац ми оставио у завет рекавши : '''не заборави никада дете, кад сам ја био рођен, Македонија је била стара Србија...''! Сада, кажу да је Косово стара Србија.Не сме бити повлачења. Ако се Македонија поврати, све се може повратити. И крајина, БиХ, ЦГ, Бугарска... све да буде Србија.