ПРЕСТРОЈАВАЊА ЗА ГЛАС ПОД МАСКАМА: У условима епидемије вируса корона, пред ванредне парламентарне изборе у Северној Македонији

Novosti online

недеља, 12. 07. 2020. у 15:02

ПРЕСТРОЈАВАЊА ЗА ГЛАС ПОД МАСКАМА: У условима епидемије вируса корона, пред ванредне парламентарне изборе у Северној Македонији

Архива Новости

У СПЕЦИФИЧНИМ околностима наметнутих мерама за заштиту од ширења епидемије коронариса, у поноћ између недеље и понедељка у Републици Северној Македонији (РСМ) почиње предизборна тишина, уочи ванредних парламентарних избора у среду 15. јула

СКОПЉЕ: Од сталног дописника „Новости“

У шест изборних јединица 1.814. 263 грађана може да гласа за кандидатске листе 15 коалиција и странака са укупно 1.578 кандидата који предендују за место у једнодомном Собрању са укупно 120 посланика.

Из Државне изборне комисије (ДИК) у Скопљу је потврђено да у понедељак, могу да гласају лица позитивна на Ковид-19, а у уторак болесни, немоћни и хронични болесници, са претходним захтевом. У име заражених вирусом Ковид-19 могу да гласју њихови блиски са претходно обезбеђеним оввлашћењем.

Са израженим оптимизмом и надом у „сигурну победу“ освајањем двотрећинске већине у парламенту на изборима претендују лидери двеју највећих коалиција – Зоран Заев испред македонско - албанске „Можемо“, предвођене социјалдемократама (СДСМ) заедно са покретом БЕСА, и Христијан Мицкоски, са опозиционим „Обнова Македоније“, коју предводи десничарска конзервативна ВМРО-ДПМНЕ.

- Успели смо да остваримо вековне снове наших предака. Имамо парче земље признате од целог света, исто као и јазик и идентитет. Тридесет година ни један политичар није имао мудрости и храбрости да донесе одлуку, истакао је Заев у кампањи.

Мицкоски је пак, у отвореном писму јавности указао - „нема идеалне владе, не обећавам чуда, али дајем реч да ћемо радити мукотрпно и да ћемо сигурно бити бољи од ових које сте до сада гледали“. - И није коцкање ако изаберете неког непознатог који обећава успех, али је прокоцкавање сопствене будућности када дајете другу шансу неком који наставља да губи и да вас разочарава, - написао је Мицковски.

Први пут у македонској политичкој понуди, уочи ових превремених избора, владајући СДСМ Зорана Заева наступа у предизборној коалицији са једном албанском странком, покретом БЕСА, лидера Билала Касамија, чијих је 14 чланова на кандидатским листама.

Досадашњи албански партнер СДСМ у владајућој коалицији Демократска унија интеграција (ДУИ) Аљија Ахметија, наступа самостално, са ултимативном поруком „Време је Албанац за премијера“, истакнутим кандидатом Насером Зиберијем.

СРБИ РАЗУЂЕНО

Две српске странке у Северној Македонији, и на овим изборима строго су везане за две водеће македонске партије – Српска странка Мирослава Јовановића за Социјалдемократски савез (СДСМ) Зорана Заева, на челу велике владајуће коалиције „Можемо“, и Демократска партија Срба Ивана Стилковића за конзервативну десничарску ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског и Коалицију „обнова Македоније“.

Јовановићу и Стоилковићу су извесно је поново загарантована места у Собрању с обзиром на високо добитно позиционирање на листама у другој изборној јединици.

На листи СДСМ-а и колаиције „Можемо“, у првој изборној јединици је Биљана Тодоровић Георгиевска, дугогодишња новинарка редакције на српском језику „Видик“, Јавног информативног сервиса МТВ, рођена Београђанка, чију кандидатуру је потписима између осталих подржало и више од хиљаду грађана и чланова десетак невладиних организација Срба у Северној Македонији.

РАЧУНИЦЕ АЛБАНАЦА

У постизборним рачуницама Алијанса за Албанце и Алтернатива, Зијадина Селе, учекују да могу бити значајан фактор у предстојећем формирању коалиционе владе Северне Македоније, убеђени да ће ДУИ Аљија Ахметија коначно отићи у опозицију.

То је најавио и лидер опозиционе Демократске партије Албанаца (ДПА) Мендух Тачи. „Аљија Ахметија и Насера Зиберија повезује Југославија и УДБА, то је иста политика која је на жалост, успела да превари и украде време млађим генерацијама. Но, верујем да је сада крај“.

– Сада је тренутак и да као чланица НАТО идемо безбедним корацима, а Македонци ће бити обавезни да прихвате дводомни парламент – тврди Тачи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)