АМЕРИЧКИ "БОМБАРДИЕР ЧЕЛЕНЏЕР 650" ОБИГРАВА ОКО СРБИЈЕ: Лети тик уз наш ваздушни простор (ФОТО)

Novosti online

23. 02. 2024. у 14:36

ПРЕМА подацима са "Флајтрадара", изнад БиХ, а тик уз ваздушни простор Србије, летео је "бомбардиер челенџер 650", познат као Артемис који америчка војска користи за прикупљање података.

АМЕРИЧКИ БОМБАРДИЕР ЧЕЛЕНЏЕР 650 ОБИГРАВА ОКО СРБИЈЕ: Лети тик уз наш ваздушни простор (ФОТО)

Фото Војска САД

Како преносе сарајевски медији, авион је у приватном власништву, а америчка војска га "изнајмљује по сату".

Авион је полетио из румунске Константе која се налази на обали Црног мора, и где је смештен због агресије на Украјину. Од почетка руског напада авион је обавио на стотине летова у близини зараћеног подручја.

- Ови авиони могу видети јако далеко када лете на 40.000 стопа (око 12 километара) - рекао је за веб-страницу "Дефенсоне" Мајк Чанјон, заменик председника Leidos Defense групе.

Концепт иза овог шпијунског авиона увелико се разликује од слушања непријатељског брбљања на бојном пољу и уместо тога омогућује војсци праћење софистицираних комуникација из непријатељских националних држава на сигурној удаљености, пише Роббрепорт.цом.

Ови авиони учествују у Систему високе прецизности откривања и искориштавања (ХАДЕС) америчке војске, стратегији за прикупљање високолетећих обавештајних података.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МАЛИ НА ПИТАЊЕ НОВОСТИ: Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МАЛИ НА ПИТАЊЕ "НОВОСТИ": Огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића, како вас није срамота?

МИНИСТАР финансија Синиша Мали на питање "Новости" како коментарише то што је Мирослав Алексић слагао да је у друштву председника Александра Вучића био Александар Бошковић, рекао је да то још једна огавна и одвратна лаж Мирослава Алексића.

11. 04. 2024. у 11:26

Коментари (2)

ШЕШЕЉ ОТКРИО НАЈВЕЋУ ТАЈНУ НАТО ОПОЗИЦИЈЕ: Очигледно је да се води борба за превласт