ПРЕТИ ИМ КАЗНА ОД 4.000 ЕВРА: Детаљи привођења српских младића у Книну, скинули хрватску заставу са тврђаве (ВИДЕО)

У КНИНУ су ухапшени грађани српске националности који су у мају са челичног стуба на книнској тврђави скинули хрватску заставу.

ПРЕТИ ИМ КАЗНА ОД 4.000 ЕВРА: Детаљи привођења српских младића у Книну, скинули хрватску заставу са тврђаве (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин Јутјуб РТЛ

Након што су испитани, судија је одредио њихово пуштање на слободу. Хрватска полиција саопштила је да се инцидент догодио 26. маја у месту Ковачић, на брду Градина. Младић стар 20 година скинуо је заставу, док га је други двадесетогодишњак снимао. Након тога су снимак ставили на друштвене мреже и проследили је мушкарцу (49) који ју је делио на интернету.

Снимка приказује два младића са подигнута три прста, а хрватске службе су подигле оптужницу због омаловажавња заставе Републике Хрватске, након чега је уследила пријава Јавном тужилаштву у Шибенику. На снимку један од младића каже ”ајмо, скидање, скидање, тако је”, а касније је утврђено да су обојица српске националност.

Грађани су сами препознали младиће када су видели снимку на ТикТоку, а уследиле су бројне реакције у Книну и околини, где у последње време нису забележени ексцеси. Бранитељи су одмах позвали Хрватски сабор да се одреди према сличним делима, а градоначелник Книна Марио Чаћић најавио је да ће град подузети нове мере како се то не би догађало.

- Поставићемо камере како би било снимљено свако приближавање застави, а већ сада је постављена расвета - тврди први човек Книна.

Реаговала је и потпредседница хрватске владе Ања Шимпрага из редова СДСС-а која је осудила скидање заставе и изразила жаљење што се то догодило.

- Ми све време радимо на политици помирења и такви поступци никоме не користе, већ праве штету.

Реаговао је и шибенско-кнински жупан Марко Јелић, који је недавно основао властиту политичку странку са којом ће изаћи на изборе.

- Као актуални жупан и бивши градоначелник Книна радио сам и радим на промоцији толеранције, укључивости и једнакоправности. Изразито сам поносан што смо у срединама где живе хрватско и српско становништво успели да остваримо дијалог и синергију на корист опште заједнице. Овакви непромишљени инциденти не могу ићи у прилог демократској будућности.

Оценио је да скидање заставе варваризам и да су тиме повређени Хрвати, као и Срби који су прихватили Хрватску као своју домовину. Иначе, ово није први пут да је скинута застава са книнске тврђаве, а до сада нису биле предвиђене неке озбиљније казне. Међутим, нови закон отвара могућност да ће младићи бити кажњени чак са 4.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

НЕЋУ ДА СЕ ИЗВИЊАВАМ ШТО СЕ ДИВИМ НОВАКУ: Ђоковић гледа и не верује, овакав текст о њему скоро није написан