МНОГА ИЗНЕНАЂЕЊА ПРЕД ХРВАТСКЕ ИЗБОРЕ: Пуповац иде у политичку пензију

Јурица Керблер - Од сталног дописника Новости ЗАГРЕБ

09. 06. 2023. у 19:25

НАЈВЕЋА хрватска странка - ХДЗ, уверљиво има највећу подршку уочи парламентарних избора, а опозицијски СДП заостаје за више од 10 одсто.

МНОГА ИЗНЕНАЂЕЊА ПРЕД ХРВАТСКЕ ИЗБОРЕ: Пуповац иде у политичку пензију

Фото: Новости архива

Показују то готово све анкете, а да су избори сада, уместо у пролеће следеће године, ХДЗ би лако по трећи пут заредом саставио владу. Сада ХДЗ подржава 26 одсто грађана, док СДП подржава тек 16 одсто бирача.

Не одустаје владајућа странка од ”добитне комбинације”, коалиције са СДСС-ом и осталим мањинским странкама, тиме да је све више гласина да се најдуговечнији хрватски политичар, Милорад Пуповац повлачи након следећих избора. У СДСС-у већ трају разговори о помлађивању вођства странке уочи избора, а у случају да ХДЗ уверљиво победи наставила би се та сарадња.

ХДЗ ће на изборе изаћи са Андрејем Пленковићем, који ће дефинитивно да предводи странку и у предизборној кампањи, која је неформално већ и започела. И ХДЗ размишља о већем утицају млађих кадрова, а отворена су врата сарадњи и са странкама десног центра. Пленковић ако освоји трећи мандат на челу хрватске владе биће у могућности да размишља и о европској каријери.

Опозициони СДП није се помакао са места и успркос бројним аферама које су имале и имају странке на власти не ужива велику популарност. До краја месеца биће донета одлука о коалицији са странком ”Можемо”, која је на власти у Загребу и трећа је по популарности у држави. Међутим ни та сарадња не би угрозила ХДЗ, па ако се у последњи час не догоди неко чудо,  избори ће потврдити доминацију десног центра.

Фото: ЕПА

Томислав Томашевић

Али, нова победа ХДЗ отворила би и уставну кризу, будући да траје сукоб са председником државе Зораном Милановићем који одбија да потпише кадровске промене у дипломатији, војсци и безбедносним службама ”док је Пленковић на власти”. То би значило да ће хрватски амбасадори у свету одрадити други, а неки започети и трећи мандат, јер Милановић и Пленковић не могу да постигну договор о променама.

У години пред изборе, а биће и европски и председнички, хрватска десница изгубила је значај и популарност и не представља никакву опасност за владајуће. Разједињена је, без идеја, па странке тврде деснице подржава све мањи број људи. Не постоји лидер који би десне странке могао да уједини, па ће већина остати ван парламента или имати тек неколико посланика.

Да би постигли још већи успех ХДЗ је смислио и нове комбинације код изборних јединица, тако да се комбинује заједничко гласање у градовима који географски нису повезани. То је изазвало талас незадовољства у опозицији, али нема начина да се то у последњи тренутак измени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЗАШТО СЕ МИЈА И ЧКАЉА НИСУ ПРИВАТНО ДРУЖИЛИ: Алексићев син открио истину о њиховом односу