"БИЛА САМ ЈОЈ МАЈКА САМО ЈЕДАН ДАН": Тужно сећање на ноћ када је у пожару живот изгубило 25 беба

Novosti online

28. 03. 2023. у 08:31

У РАНО јутро 28. марта 1975. на гинеколошком одељењу ријечке болнице "Др Здравко Кучић" букнуо је пожар у којем је смртно страдало 25 тек рођених беба.

БИЛА САМ ЈОЈ МАЈКА САМО ЈЕДАН ДАН: Тужно сећање на ноћ када је у пожару живот изгубило 25 беба

Фото: Unsplash

- Моју малену Јадранку само сам једном подојила и изгубила је у стравичној несрећи. Била је велика беба, тешка 4060 грама, дугачка чак 55 центиметара, прекрасна, здрава беба. Била сам јој мајка само један дан. Родила сам је 26. марта те тужне и трагичне 1975. године, у 11 сати ујутро. Пожар је избио следеће ноћи, око три сата ујутро, на Велики петак - испричала је пре две године за Нови лист Ријечанка Злата Петешић.

Догодилио се то око 2.30 сати, 28. марта 1975. године.

Пожар касно уочен

Баш за несрећу, те кобне ноћи није било никог у породилишту. Само је сестра разносила децу мајкама које су боравиле одвојено од своје деце свака три сата на дојење. Након дојења сестра би децу покупила и вратила их у дечју собу. Како је сестра обавила свој посао, вратила се у собу.

Пожар је уочен тек након 40 минута, у ноћи с 27. на 28. март, када је ватра почела да уништава делове собе. Ватра је била слаба, па су медицинске сестре и чистачица тек након пола сата схватиле да се нешто догађа када су чуле буку, јер је ватра уништила прозорску траку па је пала ролетна, а потом је пала и вентилациона цев.

Дежурни лекари и медицинске сестре покушали су да уђу у дечју собу, али због врућине, дима и мрака нису могли да приђу. Тада није било директних телефонских линија, па је сестра морала да оде до врата и тражи од портира да позове ватрогасце.

Ватрогасна екипа стигла је око 35 минута након почетка пожара, и тек тада су успели да уђу у собу и почну да спасавају бебе. Деца су тако готово сат времена боравила у соби испуњеној димом и ватром.

Од 28 беба преживеле су само три, два дечака која су задобила лакше повреде и девојчица која у пожару задобила теже повреде лица и руку. Трагедија се догодила у соби за новорођенчад на другом спрату због кратког споја на електричној зидној грејалици.

У дечијој соби једно новорођенче је примало кисеоник, а у близини изнад њега налазила се електрична грејалица, једна од оних инфрацрвених грејалица, која је почела да искри на ту колевку где се налазило дете, једино које је у стравичном пожару изгорело. Остала деца су се угушила димом који је због сагоревања пластике садржавао и ужарени ПВЦ.

Као узроци пожара наведени су "крајња недисциплина и непридржавање прописа", како је истакнуто у закључцима Извршног већа Сабора, тадашње републичке Владе Хрватске.

Умрло 25 тек рођене деце

Дежурна медицинска сестра је због те трагедије завршила на психијатрији. Истрагом је утврђено да је од тренутка настанка пожара до доласка ватрогасаца прошло око сат времена, а 28 новорођенчади лежало је беспомоћно у соби испуњеној димом и пламеном.

По доласку ватрогасаца из собе је изнесено петоро преживеле деце, но двоје деце је касније преминуло у тадашњој Клиници за дечје болести Кантрида. Троје преживеле деце је у несрећи имало среће што су се налазили непосредно под грејалицом.

Њихове повреде задобијене су од пожара, али су имали довољно кисеоника, док је остала новорођенчад поступно остајала без кисеоника и била угушена димом. Дим и висока температура одвели су у смрт 25 тек рођене ђеце, писао је Нови лист.

БОНУС ВИДЕО: СИГУРНИ СТЕ ДА ЖЕЛИТЕ МОЈЕ ПАРКИНГ МЕСТО? Инвалиди у Кикинди имају проблеме са бахатим суграђанима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (0)

КО ИМА ПРЕДНОСТ? Слика раскрснице посвађала кориснике мрежа - многи се залете и ПОГРЕШЕ