ПРИПРЕМАЈУ ПОНИШТАВАЊЕ ИЗБОРА? Председник ЦИК БиХ долива уље у прокључали постизборни "босански лонац"

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 10. 2022. у 08:30

ИАКО још траје ново пребројавање гласова за функцију председника Републике Српске, а које би према наводима из Централне изборне комисије БиХ требало да се заврши до 22. октобра, додатно уље на ватру на којем се увелико кува "босански политички лонац", долио је Суад Арнаутовић председник ЦИК БиХ изјавом да ће се размотрити питање понављања избора.

ПРИПРЕМАЈУ ПОНИШТАВАЊЕ ИЗБОРА? Председник ЦИК БиХ долива уље у прокључали постизборни босански лонац

Процес у "Зетри" и даље траје, Фото ЦИК

- Теоретски, закон је то предвидео. Ако је на бирачком месту током гласања или током пребројавања гласова дошло до таквих неправилности које утичу на резултате избора, онда је ЦИК дужан да то поништи. У сваком случају то ће питање бити расправљено - изјавио је Арнаутовић.

Он је рекао и да ЦИК БиХ апсолутно поступа у складу са Изборним законом, додавши да су прописане четири радње да би се дошло до коначних резултата избора:

- Утврђивање резултата, потврђивање резултата, овера да се до тих резултата дошло у складу са Изборним законом БиХ и на крају објава у службеним гласницима.

Изјаве Арнаутовића о понављању избора као и подршка овој идеји која стиже из опозиционог блока у РС нису се свиделе табору Милорада Додика, који је према резултатима избора за председника РС објављеним пре новог пребројавања имао предност над кандидатом опозиције Јеленом Тривић за више од 28.000 гласова.

- Прича о могућем поништавању избора у РС, пре званичних резултата, а што су изнели Арнаутовић и лидер СДС Мирко Шаровић доказује да је реч о унапред смишљеном плану и довољан је доказ за кривичну пријаву против ЦИК - рекао је саветник српског члана Председништва БиХ Милан Тегелтија.

Он јавно пита како то Арнаутовић зна да ће најдрастичнија и последња мера у изборном процесу уопште бити тема за разговоре и разматрана у ЦИК пре утврђивања изборних резултата, или пре отварања процеса за улагање приговора и пре разматрања тих приговора и доказа? Додао је да је управо то довољан разлог за кривичну пријаву против чланова ЦИК, будући да унапред знају какве ће мере разматрати.

Иначе ЦИК БиХ је до сада завршио поновно пребројавање гласова за Бањалуку, Бијељину, Зворник и Добој, а у току је бројање листића из Приједора.

Фото Твитер

ДОДИК СА ПАТРИЈАРХОМ

СРПСКИ члан Председништва БиХ и кандидат за председника Републике Српске разговарао је јуче у Београду са патријархом Порфиријем. Додик је на "Инстаграму" написао да је са поглаваром СПЦ разговарао о актуелној ситуацији у Српској и осталим важним питањима за српски народ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (4)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер