БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ ПРИЗНАО ПОРАЗ: Аналитичари оцењују - "Сам себи одсекао грану"

Танјуг

03. 10. 2022. у 07:34

ПРЕМА првим непотпуним резултатима Општих избора у БиХ које саопштавају странке, кандидат за бошњачког члана Председништва БиХ Бакир Изетбеговић убедљиво заостаје за противкандидатом из СДП-а Денисом Бећировићем.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ ПРИЗНАО ПОРАЗ: Аналитичари оцењују - Сам себи одсекао грану

Фото Танјуг

Изетбеговић је, према тим резултатима, освојио 38,59 одсто подршке грађана, док Бећировић, кога је подржало 10 опозиционих странака, има више од 56 одсто подршке.

У седишту СДП-а славе победу Бећировића, а део сарајевских аналитичара сматра да је Изетбеговић, како кажу, "сам себи одсекао грану" и да је дошло време да се повуче из политике.

Изетбеговићева СДА, када је о Парламенту БиХ реч, остаје најутицајнија странка према истим непотпуним изборним резулатима које саопштавају странке.

Изетбеговић признаје пораз и каже да је његова борба била против 11 странака опозиције, чији је кандидат био његов противкандидат Денис Бећировић.

- Једанаест странака удружило се против мене, СДА има добар резултат када је реч о Парламенту БиХ - рекао је Изетбеговић новинарима.

Упитан да ли осећа личну одговорност и како ће се ствари одвијати даље, Изетбеговић каже:

- Свој резултат сам сачувао као што сам прошао на прошлим изборима, председник сам СДА и она је далеко најјача странка у БиХ, а да ли ће доћи до неких превирања унутар странке, то ћемо видети - рекао је.

Истиче да СДА није у паду, већ у порасту.

Како очекивати да победите 11 удружених странака, упитао је Изетбеговић и додао да "неће сами себе због тога кажњавати".

СДА је, истиче, направила историјски резултат на овим изборима, а све друго је проблем коалиционог капацитета.

Коментаришући наметнуту одлуку високог представника Кристијана Шмита о изменама Изборног закона и Устава ФБиХ, Изетбеговић је рекао да је она ојачала позицију ХДЗ, али да је још нису детаљно анализирали.

БОНУС ВИДЕО: 

Јунак спасао Скопље од нових жртава: Ко је био Максим који је први подвижник Вечерњих новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ТАЈАНСТВЕНА ЕСКАДРИЛА X-500 У РАТУ ИСЦРПЉИВАЊА: Како је совјетски МИГ-25 владао небом изнад Израела