ДОДИК ИЛИ ТРИВИЋЕВА? Ево кад ЦИК објављује резултате

СРНА

03. 10. 2022. у 07:15

ПРЕДСЕДНИК Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Суад Арнаутовић рекао је да у ЦИК-у још немају довољан број података да би могли саопштити ко је, према прелиминарним резултатима, изабран за председника Републике Српске.

ДОДИК ИЛИ ТРИВИЋЕВА? Ево кад ЦИК објављује резултате

Фото: ПДП/Срна

- Имамо јединствен информациони систем у који се уносе подаци из општинских изборних комисија, а ако општинска и градска изборна комисија не унесе довољан број података, ирелевантно је сада саопштавати из једне или друге општине резултате – појаснио је Арнаутовић.

Он је истакао да се ЦИК определио да сачека да се систем попуни и да подаци за председника Републике Српске буду објављени ујутро у 9.00 часова.

Арнаутовић је навео да су евентуалне злоупотребе у сфери спекулација, наводећи да још раде бирачки одбори који ће, након пребројавања, потписати записник о раду.

Он је рекао да податке достављају у општинске изборне комисије које су дужне да обједине резултате са свих бирачких места те општине и тако обједињене доставе ЦИК-у.

– Ако они буду суочени са попуњавањем образаца, онда од ЦИК-а захтевају отварање врећа и правилно обједињавање резултата за ту општину – појаснио је Арнаутовић и додао да ЦИК након тога доноси одлуку да ли ће се то учинити, те да се то мора чинити транспарентно – уз посматраче.

Говорећи о кашњењу у уносу резултата, члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић истакла је да је основни разлог кашњења необученост чланова бирачких одбора, те промене у локалној изборној администрацији.

– Главни задатак на терену који је пред њих поставила изборна комисија је да јаве резултате према календару који смо ми ставили пред њих, а то је 22.30 часова – навела је Хаџиабдићева.

Хаџиабдићева је рекла и да су резултати које представљају политичке партије базиране на информацијама које чланови бирачких одбора и посматрачи странака достављају својим штабовима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)

ЧАЧАК ПО ЧАЧКАЊУ, ПРИШТИНА ПО БОЛЕСТИ: Како су српски градови добијали ИМЕНА - прича о Младеновцу је нарочито занимљива