МОДЕРНИЗАЦИЈА АЛБАНИЈЕ: Сателити ће надгледати територију целе земље

Тањуг

29. 09. 2022. у 18:20

АЛБАНИЈА је данас потписала трогодишњу сарадњу са америчком сателитском компанијом, која би Тирани пружала сателитски надзор над територијом целе земље.

МОДЕРНИЗАЦИЈА АЛБАНИЈЕ: Сателити ће надгледати територију целе земље

Foto: Profimedia

Албанска влада је потписала уговор вредан шест милиона долара са "Сателлогиц УСА Инц" из Северне Каролине, саопштено је из кабинета премијера Едија Раме, пренео је АП.

Албанија ће споразумом имати на располагању два сателита, који ће бити названи "Албанија 1" и "Албанија 2", што ће бити део предстојећег лансирања, које "Сателлогиц" планира са америчком свемирском компанијом "Спејс икс".

- Ови сателити ће пружити из свемира досад невиђен преглед широм земље - рекао је директор америчке компаније Емилијано Карџиман.

Званичници су рекли да ће сателитске слике омогућити Албанији да решава проблеме у области пољопривреде, животне средине, спровођења закона, саобраћаја, граничене безбедности и пожара.

Премијер Рама је изјавио да ће сателити омогућити Албанији да подигну спровођење закона на виши ниво, посебно у борби против корупције, и омогућиће јачу владавину права.

Влада у Тирани планира да ускоро купи и наоружане дронове, како би се борила против "тероризма или потенцијалног непријатеља", навео је Рама.

БОНУС ВИДЕО:

ДЕЛИМИЧНА МОБИЛИЗАЦИЈА У ТОКУ: Нови регрути окупљају се у Севастопољу, Кемерову и Јакутску

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВИТАЛАН У 92. ГОДИНИ: Радош објавио слику са ОЦЕМ - видите колико личе (ФОТО)