ХРВАТСКА СЕ СПРЕМА ЗА ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ: Драматична ситуација у региону

Novosti online

17. 08. 2022. у 11:11

ДРАЖЕН Јакшић, директор Енергетског института Хрвоје Пожар, коментарисао је цене енергената и сценарије који се очекују на јесен.

ХРВАТСКА СЕ СПРЕМА ЗА ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ: Драматична ситуација у региону

Д.Н.

Што се тиче цена струје, Јакшић је рекао да су оне вишеструко веће у велепродаји него пре годину дана, и да се део њих преноси на потрошаче, али и да домаћинства данас плаћају много нижу цену од откупне.

- У сваком случају, притисак је велики због утицаја кризе у Русији и Украјини, а и сада имамо ситуацију да је ово изузетно сушна година у целој Европи, која је смањила производњу електричне енергије из хидроелектрана то утиче на повећање цена на велепродајном тржишту. Како ће то утицати на цену домаћинства зависи и од одлука владе, али ће неко морати да плати разлику. У овом случају, велики је терет за добављаче, тренутно за ХЕП, који држи велики удео на малопродајном тржишту у Хрватској - рекао је Јакшић.

Он истиче да цена коју сада плаћамо није дугорочно одржива, али и да је незахвално прогнозирати како ће се цене кретати.

- Имамо поремећај у снабдевању и тешко је предвидети како ће се цене кретати, али сигурно неће бити значајнијег смањења цена у наредном периоду, оне ће остати високе неколико месеци, можда и дуже, а питање је колико је то одрживо за функционисање енергетске компаније- рекао је Јакшић.

Што се тиче спомињаних рестрикција струје, Пожар је рекао  да се нада да неће доћи до таквог сценарија.

- Међутим, чињеница је да имамо значајно мању производњу из хидроелектрана и већу потребу за производњом из фосилних горива и увоза, са сличном ситуацијом се сусрећу многе европске земље. Ја бих рекао да ситуација јесте забрињавајућа, али још увек није алармантна и надамо се да до рестрикција неће морати доћи- рекао је Јакшић.

Упутио је и савете грађанима.

- Треба позвати све грађане у што већем броју, као и предузетнике, да предузму мере штедње. Никада није било важније да штедимо енергију него сада, да бисмо избегли рестрикције у зимском периоду, да резервоари буду пунији и да складишта гаса буду што пунија- рекао је Јакшић.

 

(Индекс хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (8)