МАКЕДОНИЈА ШТЕДИ СТРУЈУ: Влада усвојила мере - Искључити сијалице, бојлер и машине палити само ноћу

Novosti online

16. 08. 2022. у 21:23

ВЛАДА Северне Македоније усвојила је 16. августа сет задужења државним и јавним институцијама и препорука грађанима и привреди за штедњу струје, који ће се примењивати од 1. септембра ове до 31. марта наредне године.

МАКЕДОНИЈА ШТЕДИ СТРУЈУ: Влада усвојила мере - Искључити сијалице, бојлер и машине палити само ноћу

Фото: Shutterstock

- Циљ који треба постићи је смањење потрошње енергије за 15 одсто у поређењу са истим месецом претходне године - рекао је министар економије Крешник Бектеши, а преноси "Радио Слободна Европа".

Он је истакао је да су прогнозе да Северну Македонију, регион и Европу очекује једна од најтежих зима на енергетском плану и да је његово министарство направило сет препорука и задужења како би "лакше поднели период који нас чека и како би имали несметано снабдевање електричном енергијом и њено ефикасно кориштење".

Рекао је да су тим пакетом названим "Уштеда струје за безбедну зиму" за домаћинства и предузећа дате само препоруке којих се треба придржавати како би се уштедела електрична енергија, док су за установе предвиђене посебне обавезе и казне ако план не буде испуњен.

Према речима Бектешија, препоруке, упутства и дужности деле се у неколико категорија, пре свега, у зависности од тога да ли су у питању домаћинства, предузећа или просторије јавних објеката у државној својини (министарства, агенције, органи државне управе, државна предузећа, општине и град Скопље).

Међу бројним препорукама је и она да грађани воду у бојлеру греју само када им је то потребно и по могућности у вријеме ниске тарифе, током ноћи.

Препоручено је и да машине за веш и суђе користе само кад током јефтиније тарифе, као и да се искључују сијалице у просторијама када у њима не бораве дуже време, као и да се компјутер угаси после рада и да искључују пуњачи за мобилне.

Грађанима и компанијама је препоручено, а јавне и државне институције су обавезане да у сезони хлађења температура клима-уређаја не треба бити нижа од 27 степени, а у грејној сезони не виша од 20 степени.

Државним и јавним институцијама је наложено да не користе осветљење у унутрашњим просторијама и канцеларијама у јавним зградама у периоду када има довољно дневне светлости.

Једна од обавеза је и да се од 1. септембра искључи декоративна расвета на фасадама свих јавних објеката и споменика културе, а дата су и бројна упутства како да се побољша изолација објеката.

Општине и Град Скопље требају да направе распоред, тако да се на пола улица и булевара гаси јавна расвета, наизменично, на један дан, а Јавном предузећу Путеви да одмах почне са смањењем осветљења на државним путевима до минималног безбедног обима.


БОНУС ВИДЕО: НАЈБОЉИ У КЛАСИ: Три „Супер пуме“ стижу у Србију
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

НОВАК ЂОКОВИЋ ШОКИРАО СВЕ(Т)! Девет дана после операције колена - одлучио се на ово (ВИДЕО)