МАКЕДОНИЈА ШТЕДИ СТРУЈУ: Влада усвојила мере - Искључити сијалице, бојлер и машине палити само ноћу

Novosti online

16. 08. 2022. у 21:23

ВЛАДА Северне Македоније усвојила је 16. августа сет задужења државним и јавним институцијама и препорука грађанима и привреди за штедњу струје, који ће се примењивати од 1. септембра ове до 31. марта наредне године.

МАКЕДОНИЈА ШТЕДИ СТРУЈУ: Влада усвојила мере - Искључити сијалице, бојлер и машине палити само ноћу

Фото: Shutterstock

- Циљ који треба постићи је смањење потрошње енергије за 15 одсто у поређењу са истим месецом претходне године - рекао је министар економије Крешник Бектеши, а преноси "Радио Слободна Европа".

Он је истакао је да су прогнозе да Северну Македонију, регион и Европу очекује једна од најтежих зима на енергетском плану и да је његово министарство направило сет препорука и задужења како би "лакше поднели период који нас чека и како би имали несметано снабдевање електричном енергијом и њено ефикасно кориштење".

Рекао је да су тим пакетом названим "Уштеда струје за безбедну зиму" за домаћинства и предузећа дате само препоруке којих се треба придржавати како би се уштедела електрична енергија, док су за установе предвиђене посебне обавезе и казне ако план не буде испуњен.

Према речима Бектешија, препоруке, упутства и дужности деле се у неколико категорија, пре свега, у зависности од тога да ли су у питању домаћинства, предузећа или просторије јавних објеката у државној својини (министарства, агенције, органи државне управе, државна предузећа, општине и град Скопље).

Међу бројним препорукама је и она да грађани воду у бојлеру греју само када им је то потребно и по могућности у вријеме ниске тарифе, током ноћи.

Препоручено је и да машине за веш и суђе користе само кад током јефтиније тарифе, као и да се искључују сијалице у просторијама када у њима не бораве дуже време, као и да се компјутер угаси после рада и да искључују пуњачи за мобилне.

Грађанима и компанијама је препоручено, а јавне и државне институције су обавезане да у сезони хлађења температура клима-уређаја не треба бити нижа од 27 степени, а у грејној сезони не виша од 20 степени.

Државним и јавним институцијама је наложено да не користе осветљење у унутрашњим просторијама и канцеларијама у јавним зградама у периоду када има довољно дневне светлости.

Једна од обавеза је и да се од 1. септембра искључи декоративна расвета на фасадама свих јавних објеката и споменика културе, а дата су и бројна упутства како да се побољша изолација објеката.

Општине и Град Скопље требају да направе распоред, тако да се на пола улица и булевара гаси јавна расвета, наизменично, на један дан, а Јавном предузећу Путеви да одмах почне са смањењем осветљења на државним путевима до минималног безбедног обима.


БОНУС ВИДЕО: НАЈБОЉИ У КЛАСИ: Три „Супер пуме“ стижу у Србију
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ВЕЛИКЕ ДРАГОЦЕНОСТИ: Шта је краљица Елизабета II понела са собом у ГРОБ