ШМИТ СЕ НЕ СМИРУЈЕ: Високи представник намеће мере за поновно функционисање ФБиХ

Танјуг

20. 07. 2022. у 17:17

ВИСОКИ представник у БиХ Кристијан Шмит упутио је на адресе амбасада у БиХ нацрт одлуке о измени Изборног закона у односу на функционирање домова, избор руководства Федерације БиХ, избор судија Уставног суда ФБиХ као и бројне измене које би требало да обезбеде интегритет изборног процеса.

ШМИТ СЕ НЕ СМИРУЈЕ:  Високи представник намеће мере за поновно функционисање ФБиХ

Фото: Принтскрин ФТВ

Како је сарајевској Н1 тв. потврђено из више дипломатских извора, Шмит ће до 1. авугуста наметнути мере за поновно функционирање Федерације БиХ и оне ће ступити на снагу са даном објављивања у Службеном листу БиХ.

У нацрту одлуке уз остало је наведено како ће се "проходност закона побољшати прописом којим је сваки дом (Заступнички дом и Дом народа) дужан да одбаци или усвоји закон у тачном року након што је закон одобрен у другом дому.

Дефиниција виталних националних интереса ће, наводи се, бити поједностављена. Расправа о формирању власти обавиће се сукцесивним смањивањем бирачког прага за именовање кандидата за Председништво Федерације БиХ уколико делегати не предложе кандидате у задатим роковима. Предвиђена је и промена расподеле мандата у Дому народа Федерације БиХ, а у Изборном закону ће бити укључен заштитни механизам како би се осигурало да сви кантони буду заступљени у Дому народа.

Ово правило, наводи се, пођеднако штити Бошњаке, Србе и Хрвате који живе у кантонима у којима су бројчано мањина.

Фото: Епа

Одлука се тиче и деблокаде поступка именовања судија Уставног суда Федерације БиХ, а уводи се и рок за председника и потпредседника Федерације БиХ у току којег ће именовати Владу Федерације БиХ.

Функционалност институција ФБиХ мора се поново успоставити како би се избегао сценаријо где једна или више странака блокирају институције. Због тога је неопходно да конститутивни народи имају чврсте уставне гаранције према Дејтонском мировном споразуму, истовремено осигуравајући да се те гаранције не могу злоупотријебити за парализирање система, наведено је у образложењу мера.

За наведене мере високи представник, како је потврђено из више извора, има подршку кључних земаља чланица Већа за спровођење мира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама