НАПАДИ НА АБАЗОВИЋА ПОСЛЕ ГОВОРА У ПОТОЧАРИМА: "Срамоти и себе, није требао ни долазити"

Новости онлине

11. 07. 2022. у 16:40

НАКОН говора премијера Црне Горе Дритана Абазовића који је данас у Поточарима рекао да "геноцид није почињен над Бошњацима него над људима", почели су да стижу осуде његових речи од стране бошњачких функционера и активиста.

НАПАДИ НА АБАЗОВИЋА ПОСЛЕ ГОВОРА У ПОТОЧАРИМА: Срамоти и себе, није требао ни долазити

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

- Геноцид није почињен над Бошњацима него над људима, и нису га починиле војске него политике, политике зла, политике смрти и политике превара - изјавио је на обиљежавању 27. годишњице злочина над Бошњацима у Сребреници Абазовић.

Мајке Сребренице затражиле су од премијера Црне Горе да се извини због тих речи, тврдећи да су њихова деца убијана само зато што су Бошњаци и да у Поточарима нема места за релативизацију злочина.

Из Меморијалног центра Сребреница захвалили су се Абазовићу, али и поручили да прочита пресуде међународних судова.

- Међутим, геноцид јесте почињен над Бошњацима - јер мотив убијања није био "убијање људи", већ убијање и уништење једног народа. То вас уче пресуде међународних судова. Прочитајте их - написали су из Меморијалног центра на Твитеру.

Најбурније је реаговао члан Председништва БиХ Жељко Комшић, који је рекао да ако Дритан Абазовић стварно мисли оно што је рекао онда није ни требао долазити у Сребреницу, нити му је ту место.

- Срамоти и себе. Убијени су зато што су били муслимани и то као људи не смијемо заборавити - додао је Комшић.

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић је положио венац на споменик у парку на Побрежју, и "осећао је потребу да се извини пријатељима у БиХ.

- Да се више никада и никоме не понови! Осећам потребу и да се нашим пријатељима у Босни и Херцеговини извиним због говора премијера Абазовића на комеморацији у Поточарима - нагласио је Вуковић.

Црногорски премијер је након тога оправдавао своју изјаву, и поновио је да су геноцид починиле политике.

- Политике стварају све – и зло, и убијају људе, а војске извршавају у име политике. Моја порука је да морамо из наших друштава потпуно маргинализирати те политике зла. Оне и даље постоје и негђе тињају - појаснио је Абазовић.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: МиГ-29 - Чувар српског неба

БОНУС ВИДЕО: КАКО ИЗГЛЕДА ХАШКА ПРАВДА - Србима десет векова робије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (3)

ТУЖБА ЗБОГ ВРЕЂАЊА МОРАЛА: За 29. 11. окачио заставу Југе на кући у Хрватској, полиција одмах дошла