МИЛАНОВИЋ УДАРИО НА ИЗБОРНИ ЗАКОН У БиХ: Упозорио лидере НАТО због могуће дестабилизације региона

Танјуг

30. 06. 2022. у 19:05

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић упозорио је лидере НАТО, који су данас завршили тродневни самит у Мадриду, да би дестабилизација Босне и Херцеговине могла имати озбиљне импликације за регион и НАТО.

МИЛАНОВИЋ УДАРИО НА ИЗБОРНИ ЗАКОН У БиХ: Упозорио лидере НАТО због могуће дестабилизације региона

Фото Танјуг

Милановић је, наводи се у саопштењу из његовог кабинета, у говору желео да скрене пажњу на неке озбиљне безбедносне проблеме које Хрватска има на западном Балкану, тачније у Босни и Херцеговини.

- Догађаји у Босни и Херцеговини имају директан утицај на наш национални интерес и сигурност. Даљња дестабилизација Босне и Херцеговине имаће озбиљне импликације за шири регион и НАТО. Надамо се да неће бити прекасно да преокренемо ситуацију - рекао је Милановић у обраћању шефовима држава или влада држава чланица НАТО.

Милановић је казао да се босанскохерцеговацким Хрватима системски онемогућује бирање њихових легитимних представника и тиме се постепено обесправљују.

- Једноставно речено - Изборни закон мора се променити. Високи представник то може да учини потезом пера, користећи своја тзв. Бонска овлашћења. Уколико Високи представник неће да се бави таквим кључним питањима, његова улога сасвим губи смисао - рекао је Милановић.

Он је позвао да се креирање политике према БиХ врати на ниво државника како је било у време закључивања Дејтонско/Париског споразума.

Додао је да се притом не сме занемарити забрињавајуће стање у БиХ и на западном Балкану.

Милановић је током самита у Мадриду имао билатерални разговор с финским председником Саулијем Нинистом и са шведском премијерком Магдаленом Андерсон.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Чернобиљ - некад и сад

БОНУС ВИДЕО: ДЕЈСТВО БОРБЕНЕ АВИЈАЦИЈЕ - СУ-25 уништавају сакривене украјинске положаје

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему