ХРВАТСКА ТРИ МЕСЕЦА ГРАДИ ЈЕДНУ КУЋУ: Држава оставила Банију на цедилу, људи су већ друго лето у контејнерима

Novosti online

25. 06. 2022. у 22:40

ХРВАТСКЕ власти још нису изградиле ниједну кућу на Банији, подручју погођеном земљотресом, изјавила је данас заменица градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић и додала да се у Глини ништа није променило у односу на прошлу годину.

ХРВАТСКА ТРИ МЕСЕЦА ГРАДИ ЈЕДНУ КУЋУ: Држава оставила Банију на цедилу, људи су већ друго лето у контејнерима

Фото: Ј. Керблер

- Није се ништа променило у Глини. Држава већ три месеца гради једну кућу. Ко је изабрао извођаче радова, јесу ли ти људи неспособни… Не знам шта се догађа - истакла је Бакшић Митић за загребачку Н1 ТВ.

На подручју Глине је више од 1.500 неупотребљивих објеката, а још ни једна кућа није изграђена, додала је.

- Чекамо годину и по да бисмо почели обнову. Људи су већ друго лето у контејнерима којих је преко хиљаду. Још имамо породице које живе у уредским контејнерима, 17 месеци немају где да се окупају - рекла је она говорећи о условима у којима живе људи који су изгубили све у земљотресу.

Фото: Принтскрин

Нагласила је да већ три месеца води борбу за куће које треба срушити.

- Нови министар грађевинарства је посетио Банију, обавили смо разговор, две куће су срушене. Сад се чека рушење још две. Људи немају од чега да плате рушење. Ако смо нашли приватне донаторе, зар није држави у интересу да се то обави и људи уселе у нове куће - питала је Бакшић Митић.

Они који могу обнову домова раде сами јер више не могу да чекају.

- Барем да им платимо материјал. Све новце смо потрошили за плаћање елабората и инжењера - рекла је замјеница градоначелника Глине.

Почела је обнова две геодетске зграде, дома за старије и немоћне, а обновљена је и стара зграда дома здравља.

- Жалосно је што није почела обнова средње школе. Ове године се најмање деце уписало у први разред, зими је хладно, смрзне се вода, а лети је неиздрживо - истакла је, између осталог, Бакшић Митић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

КОЛИКО ЈЕ СТРОГ БИО ДУШАНОВ ЗАКОНИК За блуд да се руке одсеку и нос сареже - ово су биле казне за силоватеље и педофиле