ЕУ ПРИСТРАСНА: Само две државе задовољне после састанка у Бриселу

Novosti online

24. 06. 2022. у 23:01

ДЕЛЕГАТ Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оценила је данас да је ЕУ пристрасна и необјективна, јер без икаквих критеријума једнима даје статус безусловно, а друге неповратно удаљава.

ЕУ ПРИСТРАСНА: Само две државе задовољне после састанка у Бриселу

Новости

Мајкићева је истакла да све то доприноси да се у БиХ и другим земљама западног Балкана смањују аспирације за чланство у ЕУ јер ни она сама више није тако привлачна као што је била.

Она је указала да се данашња ЕУ не успева изборити са кризама попут избегличке, гасне, нафтне, пандемијска, те да је чињеница да су полупразни трговачки центри, превисоке цене и рецесија.

- Можемо се запитати шта вреди Северној Македонији што је испунила све услове или шта вреди посвећеност Србије европским интеграцијама од које се безобзирно тражи да призна независност самопроглашеног Косова и уведе санкције пријатељској Русији. Данашњи свијет се ипак мења и више ништа није исто - додала је Мајкићева за Срну.

Она је поручила ако Европа не прихвата земље западног Балкана у своје друштво можда постоје други за које би били довољно добри, те да на то време треба сачекати али не и предуго.

- Јучерашња одлука са Самита ЕУ затекла је све земље западног Балкана. Порука која је том приликом послата да нема ништа од њиховог приступања европском блоку није оставила никог равнодушним. Задовољни су једино Украјина и Молдавија којима је статус кандидата овом приликом одобрен, ми читамо поклоњен, као безуслован - сматра Мајкићева.

Фото: Принтскрин ФЕНА

Према њеним речима, сада је бар познато да је БиХ међу посљедњим у реду чекања. Она је указала да је чињеница да земља није испунила све захтеване услове, међутим, поред тога многи сматрају да је "заслужила" тај статус много пре Украјине и Молдавије.

Да ЕУ не манифестује своју посвећеност проширењу на земље западног Балкана, Мајкићева илуструје недавном изјавом председника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен која каже да је Украјина ближе ЕУ него све земље западног Балкана.

- И у случају када не испуњава никакве услове, она је ближа ЕУ. За нас је то јасна порука која гласи - нећемо вас. Зашто БиХ мора испунити све услове а Украјина и Молдавија не морају ништа? - упитала је Мајкићева.

Делегат у Клубу српског народа је указала да се БиХ поред утврђених 14 захтева из Мишљења Европске комисије које се морају испунити додају још два па је сад укупно 16.

- Украјини и Молдавији нису ни проверавали. Пристрасна и необјективна ЕУ без икаквих критеријума једнима даје статус безусловно, а друге неповратно удаљава - рекла је Мајкићева.

Лидери ЕУ доделили су јуче статус кандидата Украјини и Молдавији, а за регион Балкана су изразили "недвосмислену подршку интегрисању", иако нису отворени приступни преговори за Албанију, Северну Македонију, нити додељен кандидатски статус за БиХ.

(СРНА)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СРПСКО ВОЗИЛО У САМОМ ВРХУ СВЕТСКЕ ВОЈНЕ ЕЛИТЕ: Лазар 3 понос наменске индустрије - поседује невероватне карактеристике