НОВА ПРОВОКАЦИЈА ИЗ ХРВАТСКЕ - ПЛЕНКОВИЋ: Србија прави кораке уназад у изградњи помирења

Танјуг

27. 05. 2022. у 12:26

ХРВАТСКА ће заштити четворицу високих хрватских официра против којих је српско тужилаштво подигло оптужницу за ракетирање српских цивила у избегличкој колони, августа 1995. на Петровачкој цести, поручио је премијер Андреј Пленковић и додао да "оваквим потезима Србија прави кораке уназад у изградњи помирења".

НОВА ПРОВОКАЦИЈА ИЗ ХРВАТСКЕ - ПЛЕНКОВИЋ: Србија прави кораке уназад у изградњи помирења

Грађани се плаше намера Пленковића да их "преведе" на евро / Фото АП

Пленковић је у отвореном делу седнице владе рекао да то "никако није добро за односе и да ствара поларизовану атмосферу" коју ће, како је рекао, као одговорна влада знати да реши.

Влада ће, казао је, наставити политику нормализације односа.

Пленковић је објаснио да је седница владе каснила, због састанка са оптуженим пилотима, којима је послао поруку "да ће Хрватска знати да искористи механизме који су јој на располагању".

- Немамо у овом тренутку конкретних докумената ни замолницу за правну помоћ. Као што сам већ рекао, за нас је цели Домовински рат, а посебно операција Олуја и Бљесак, део ослободилачких напора за заштиту наших територија и никада није било команди усмерених против цивилних циљева - тврди Пленковић.

Влада ће, казао је, као што је поступала и раније, искористити све механизме да заштити пилоте и дигнитет Домовинског рата и тако упути јасну поруку о вједностима.

Пленковић је, између осталог, говорио и о одлуци Русије да протера пет хрватских дипломата и додао да ће влада размотрити овај случај и предузети даље потезе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КО ЈЕ РУСКА ПРОДУЖЕНА РУКА У ХРВАТСКОЈ? Бесни сукоб на релацији Милановић - Пленковић