МИЛАНОВИЋ ПРЕТИ СРБИЈИ: Никада нећете моћи у ЕУ, коштаће вас оптужница против хрватских официра

Танјуг

24. 05. 2022. у 15:42

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић изјавио је данас да ће, како каже, Србију коштати оптужница која је подигнута против четири висока официра Хрватске војске и навео да због "неинтелигентног понашања" српског руководства наша земља, тврди, никада неће успети да уђе у Европску унију.

МИЛАНОВИЋ ПРЕТИ СРБИЈИ: Никада нећете моћи у ЕУ, коштаће вас оптужница против хрватских официра

Foto: EPA/FILIP SINGER

Поводом недавно објављеног документа Хрватске академије наука и уметности, којим се од Србије тражи да престане да подстиче непријатељства према Хрватској и прогон хрватских држављана, да се одрекне великосрпске пропаганде и да поштује обавезе из потписаних споразума и договора, као што су заштита реципрочних права хрватске мањине, те осигурање Хрватима слободно политичко и културно организирање као што Хрватска осигурава српској мањини, Милановић каже да није потребно "иживљавање" над Србијом.

- Ми морамо у свом односу са Србијом бити јасни и праведни, артикулисани, што и од њих очекујемо. И ту су две, три ствари... Тражити да се одрекну мита о Јасеновцу, Степинцу, да пређу на католичку веру, да се крсте с два прста, то је иживљавање. Треба знати где је граница - рекао је Милановић новинарима у Загребу.

Фото: AP Photo/Markus Schreiber

Када је реч о оптужницама српског Тужилаштва за ратне злочине против четворице високих официра Хрватске војске, која их терети да су наредили ракетирање колоне избеглица током хрватске војно-полицијске акције Олуја 7. и 8. августа 1995. на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града, Милановић каже:

- Ове оптужнице су се догодиле упркос нашим вишегодишњим настојањима да их уверимо да се не играју с ватром и да ће их то коштати. Не могу бити пристојнији, надам се да ме слушају. Макните се од тога људи, у противном нека их не изненађују реакције десничарских заступника у Сабору. Проблем је у томе што тако мисли већина људи у Хрватској - рекао је Милановић новинарима у Загребу.

Милановић је, како преноси Хина, позвао председника Србије Александра Вучића „да то не раде”.

Фото Д. Миловановић

- Ја могу до одређене мере ствари реторички држати под контролом. Али да онда дође ово из Београда и како да онда објасним да водимо добронамерну политику? - упитао је Милановић.

Сматра да су ови потези Србије, како наводи, „неинтелигентно понашање” државе која је „осиромашена и деградирана” и нема нигде решен статус.

- У НАТО не желе, у реду. Неће никад ући у Европску унију на овакав начин. Коме ово треба, ко води ту политику, којим грађанима се то тужилаштво тамо обраћа? (…) Онда ми идемо да дигнемо оптужницу, не знам, против злочина у Бучи - рекао је Милановић.

Уверен је, каже, да би 75 посто хрватских грађана подржало заједнички став њега и премијера о Хрватима у БиХ, те да исто толико људи у Хрватској сматра да би „хрватски органи гоњења требало да покрену поступак против Вучића".

Наводи да ту оптужницу ипак не би требало покренути, јер, како каже, Вучић „тактизира”. „И онда слушамо о томе како нико ту никога није убијао, него су Хрвати убијали Србе”, додао је.

Новости

- Жао ми је за сваког Србина који је погинуо, није требало да погине, али огромна већина Срба је побегла одмах, истог трена. То је чињеница, то је чак и суд у Хагу утврдио кад се (генерал Анте) Готовина извукао за длаку - рекао је Милановић.


- Браћо Срби, памет у главу - поручио је хрватски председник, приметивши да ће га сада вероватни прогласити за "усташу" - као што је прошле седмице био проглашен Србином.

БОНУС ВИДЕО:

Уместо српске вијори се хрватска застава

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ЛАЖНИ КЛИЧКО: Дипфејк технологија насамарила европске званичнике