ШТА ЈЕ ПРЕТХОДИЛО ХАОСУ У ЗАГРЕБУ? "Торцидаши" побеснели на утакмици, па кренули у блокаду - полиција пуцала у самоодбрани (ВИДЕО)

Ј.КЕРБЛЕР - Од сталног дописника, ЗАГРЕБ

22. 05. 2022. у 11:42

ДЕРБИ између ”Динама” и ”Хајдука” у последњем колу фудбалског првенства Хрватске завршио је у суботу у ноћи бруталним обрачуном навијача сплитског клуба и полиције.

ШТА ЈЕ ПРЕТХОДИЛО ХАОСУ У ЗАГРЕБУ? Торцидаши побеснели на утакмици, па кренули у блокаду - полиција пуцала у самоодбрани (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб/Jutarnji list

Припадници ”Торциде” на повратку из Загреба у Сплит сукобили су се с полицијом, а у незапамћеном инциденту полиција је из ватреног оружја растерала хулигане. На аутопуту између Загреба и Јастребарског, тридесетак километара од главног хрватског града, још је пуно чаура од метака, а тек у јутарњим часовима нормализован је саобраћај.

У сукобу је рањено десет полицајаца, а након што су полицајци из ватреног оружја интервенисали рањена су двојица хулигана. Један од њих оперисан је у недељу нујутро у Карловцу, а имао је прострелну рану десне потколенице. Стање му је стабилно и није животно угрожен.

Само одмориште Десинец где је дошло до сукоба хулигана Торциде и полиције затворено је, а полицијски инспектори настоје завршити истрагу како је уопште дошло до сукоба готово 1600 навијача који су се уз пратњу полиције враћали у Сплит. Све је већ почело у Максимиру, када организатори нису допустили ”Хајдуковим” навијачима да уђу на стадион, јер су тврдили да нису поштовали унапред договорена правила. Тензије су расле већ и у време утакмице у којој је ”Динамо” победио 3:1, а сама утакмица није више одлучивала о првенству, јер је загребачки клуб изборио прво место у предзаднјем колу.

Навијачи који су били у приватним аутомобилима на повратку у Сплит покушали су да блокирају аутопут и тако је дошло и до сукоба. Полиција је настојала да спречи блокаду аутопута, а онда су навијачи напали полицајце, бацајући разне предмете на њих. Десетак полицајаца је при томе рањено, а полиција је почела да пуца из ватреног оружја.

- Дана 21. маја око 21.35 сати, током организованог повратка око 1.600 навијача ХНК "Хајдук" у аутобусима, комби возилима и приватним аутомобилима са утакмице у Загребу, самоиницијативно су стали на аутоцести А1 код одморишта "Десинец" и на тај начин блокирали све траке аутопута у смеру Карловца, а потом је, оглушивши се на њихова упозорења и наредбе, неколико стотина њих напало телесном снагом и предметима погодним за наношење озледа полицијске службенике из више полицијских управа који су их пратили - саопштила је загребачка полиција.

Полиција каже да је због одбијања напада користила ватрено оружје и након тога је колона стављена под надзор. На друштвеним мрежама објављени су шокантни снимци сукоба, а на једном се види и како полицајац "пендреком" удара по навијачу.

БОНУС ВИДЕО: ПРЕДАЈА ПРИПАДНИКА "АЗОВА": - Украјински војници напуштају "Азовстаљ"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)