ТУЂМАН ШУРОВАО СА УСТАШАМА И СПРЕМАО ДРЖАВНИ УДАР: Загребачки адвокат открива зашто 1989. ДБ није ухапсила врх ХДЗ-а

Срна

21. 05. 2022. у 17:30

ЗАГРЕБАЧКИ адвокат Анто Нобило рекао је да је као тужилац два пута био у прилици да кривично гони тадашњег лидера ХДЗ-а Фрању Туђмана и забрани ХДЗ због подршке Независној Држави Хрватској на оснивачком конгресу странке 1989. године и планирања државног удара у децембру 1990. године.

ТУЂМАН ШУРОВАО СА УСТАШАМА И СПРЕМАО ДРЖАВНИ УДАР: Загребачки адвокат открива зашто 1989. ДБ није ухапсила врх ХДЗ-а

Фото Архива Новости

Нобило каже да је на оснивачком конгресу ХДЗ-а у Загребу 1989. године Tуђман, између осталог, рекао да "НДХ није била само фашистичка творевина, него и израз жеље хрватског народа за самосталном државом".

"Када смо оцењивали треба ли забранити ХДЗ након конгреса у Лисинском, након притисака једног дела политике, одлучили смо да нећемо ићи са тим поступком. Иако, било је пуно ватре и националистичке атмосфере, долазили су људи извана са свакаквим заставама, рекао је Нобило за "Глас Истре".

Он је навео да су Туђман и некадашњи официр Удбе Јосип Фрањо у децембру 1990. године израдили и прошири летак у којем се, између редова, налазио позив на устанак, рушење власт и напад на Србе коју су тада одржавали такозване "митинге истине" и који су се на путу за Љубљану зауставили у Загребу.

-  Tако су вероватно хтели преузети власт у Хрватској, рекао је Нобило и додао да су том приликом могли да затворе Tуђмана и Манолића и ставе ХДЗ ван закона, али да до тога није дошло.

Он је појаснио да су му тада, док је дежурао у загребачком суду у Загребу, дошли из државне безбедности са пријавама против Tуђмана и Манолића.

- Хтели су да их одемо ухапсити. Специјалци су били спремни, требало је да упадну у њихове просторије, а постојале су информације да ћемо тамо наћи податке и материјалне доказе о томе да Tуђмана и друге финансира екстремна емиграција, што је тада било кривично дело, рекао је Нобило.

Он наводи да до хапшења ипак није дошло, јер је, како каже, видео да нема чврст случај и успротивио се захтеву државне безбедности.

- Шеф државне безбедности је распустио специјалце који су те ноћи требали покупити врх ХДЗ-а, каже Нобило и додаје да су Tуђман и Манолић хтели тада да "искористе екстремне Србе и изврше државни удар".

Он је навео да све дешавало 1. децембра 1990. године пре избора.

- Нисмо ишли у прогон јер смо сматрали да немамо доказе и да бисмо изгубили. Нисмо хтели ићи парадно, а ХДЗ је тада већ имао доста подршке народа и потенцијално би добили грађански рат, рекао је Нобило.

БОНУС ВИДЕО: ВЕЛИЧАНСТВЕНО ИЗ НИКШИЋА: Десетине хиљада људи на улицама - литију предводи патријарх Порфирије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕМЉОТРЕСИ ПОГОДИЛИ ХРВАТСКУ: Епицентар код острва Хвар