НОВА ПЕРФИДНА ИГРА ЗАГРЕБА: Траже блокаду Србије због оптужница за Олују

Новости онлине

21. 05. 2022. у 11:21

ХРВАТСКА може блокирати пут Србије у Европску унију због оптужница против ратних злочинаца који су бомбардовали избегличку колону на Петровачкој цести.

НОВА ПЕРФИДНА ИГРА ЗАГРЕБА: Траже блокаду Србије због оптужница за Олују

Фото: Милена Анђела

Како су "Новости" већ писале, злочин над Србима, цивилима који су бежали од хрватске војске у акцији "Олуја" и страдали на Петровачкој цести и у Сводни у БиХ, после 27 година почиње да добија правни епилог.

Због 13 убијених и 24 рањених у нападима хрватских авиона на избегличке колоне 7. и 8. августа 1995, српско Тужилаштво за ратне злочине подигло је оптужницу против четири висока хрватска официра, који су тада били на командним положајима и наредили ове нападе. Оптужница је предата Суду за ратне злочине на потврђивање.

Хрватски "Вечерњи лист" подсећа да је председник те земље Зоран Милановић јуче одговорио, на питање да ли је условљен пут Србије у ЕУ, "они јесу увјетовани, нема друге".

Из хрватског Министарства правосуђа су рекли да наша земља мора да промени закон којим се тражи правда после 27 година.

- Наш став РХ о неприхватљивости српског закона већ је познат. Хрватска је у више наврата покушала решити то питање билатерално. Остајемо при ставу да Србија мора променити тај закон јер је супротан владавини права, међународном праву и међународном казненом праву - рекли су из хрватског министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УРАЗУМИТЕ СЕ! Упозорење за ЕУ из Мађарске: Верују да могу да победе Путина и окупирају Кремљ