ИЗБОРНИ ЗАКОН МОРА ДА СЕ МЕЊА: Хрватска тражи од Блинкена да се ангажује око БиХ

Танјуг

15. 05. 2022. у 15:44

ХРВАТСКИ министар спољних послова Гордан Грлић Радман затражио је у Берлину од америчког државног секретара Ентонија Блинкена да се САД додатно ангажују око изборне реформе у БиХ и упозорио да би у супротном могло доћи до радикализације у тој земљи.

ИЗБОРНИ ЗАКОН МОРА ДА СЕ МЕЊА: Хрватска тражи од Блинкена да се ангажује око БиХ

Фото: ЕПА

- Америчком државном секретару сам пренео нашу велику забринутост због пропуштене шансе да се промени изборни закон БиХ. Упозорио сам и на могућу радикализацију ситуације након избора - рекао је Грлић Радман новинарима.

Он је додао да је Блинкена замолио за још јачу присутност и помоћ да се бошњачки лидери договоре са хрватским представницима о правилима за изборе који се одржавају у октобру. Двојица званичника учествовала су на неформалном састанку министара спољних послова држава чланица НАТО, које су поново подржале Украјину у борби против Русије.

- Сви министри су поново исказали солидарност у помоћи и изразили спремност за јачим ангажманом не само појединих земаља чланица него и целокупног НАТО - рекао је Грлић Радман.

Он је истакао да НАТО није део сукоба, али да подржава праведни и обрамбени рат Украјине. Шеф хрватске дипломатије је у разговору са замеником главног секретара НАТО Мирчом Џоаном изразио пуну подршку настојањима Финске и Шведске за чланство у НАТО.

- Разговарали смо и о брзини процедуре и верујем да би се то питање могло решити и пре самита НАТО крајем јуна у Мадриду - рекао је Грлић Радман.

Он је поновио да верује да ће се двоумљење које је око чланства Финске и Шведске изразила Турска ускоро решити у разговорима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)