САРАЈЕВО И БОШЊАЦИ БЛОКИРАЈУ ИНСТИТУЦИЈЕ БИХ: Желе да спрече измене Изборног закона - неизмењен им је по вољи

С. М.

01. 05. 2022. у 18:33

БОШЊАЧКИ политичари на челу са Странком демократске акције отворили су процес блокирања рада институција БиХ попут Парламента БиХ, а све како би спречили усвајање измена Изборног закона БиХ, које траже Хрвати, односно ХДЗ БиХ.

САРАЈЕВО И БОШЊАЦИ БЛОКИРАЈУ ИНСТИТУЦИЈЕ БИХ: Желе да спрече измене Изборног закона - неизмењен им је по вољи

ФОТО: СДА

СДА и бошњачки политичари из других странака тако су почели да не долазе на седнице или кад дођу да одмах блокирају систем усвајања закона.

ФОТО: Радио Сарајево

Хрватски политички корпус од завршетка прошлих избора на којима је за хрватског члана Председништав БиХ изабран Жељко Комшић и то како тврде из ХДЗ БиХ, бошњачким гласовима, тражи да се ово спречи. ХДЗ БиХ спремио је измене Изборног закона БиХ како би се у будуће за хрватског члана Председништва БиХ гласало у местима у Федерацији БиХ где су Хрвати већина и тако спречи мајоризација Хрвата од стране Бошњака.

Ипак, већ годину дана бошњачки политичари на челу са СДА не желе ни да чују за овај предлог ХДЗ БиХ и вешто минирају разговоре које воде са ХДЗ БиХ. Када су сви преговори пропали и када су измене Изборног закона стигле у Парламент БиХ видело се право лице СДА и осталих бошњачких парламентараца. Прво су делегати СДА у Дому народа ПБиХ одбили да се појаве на седници, а онда дан касније блокирали су и усвајање Изборног закона БиХ у ДН Парламента БиХ потежући питање виталног националног интереса, на поменути закон и тако спречили усвајање истог.

Образложење због чега бошњачким политичарима сметају измене Изборног закона БиХ „најбоље“ је појаснио председник СДА и заменик председавајућег Дома народа ПБиХ Бакир Изетбеговић. Он сматра сматра да је ХДЗ-ов предлог Изборног закона - накарадан.

Бошњаци, како тврде саговорници "Новости" су у офанзиви блокирања процеса измене Изборног закона БиХ и неће одустати од блокаде јер просто не желе да допусте Хрватима да бирају свог члана Председништва БиХ.

Сања Вулић, посланик СНСД у Представничком дому Парламента БиХ, каже за "Новости" да Бошњаци могу шта хоће и како хоће јер их подржава добар део међународне заједнице.

ФОТО: РТРС

- То што они раде све на постизању циља, а то је унитарна БиХ, само је једна од опомена Србима да морамо бити јединствени и освешћени. Срби су у заједничке институције долазили али нисмо учествовали у креирању одлука из разлога што Бошњаци и део међународне заједнице Србе назива геноцидашима. Паушално, неаргументовано јер да је тако, Бошњака било не би. Постојали би само Срби. Срби нису геноцидаши, а у прилог томе иду чињенице, постојање Бошњака. Једини лоши момци су представници политичког Сарајева и једнострани, неправедни део међународне заједнице који су против Срба - каже Вулићка. Она додаје да је блокада институција бошњчка немоћ као одговор на немогућност избора српског члана Председништва, као што бирају хрватског.

Шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому ПБиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оценила је да измене и допуне Изборног закона које су предложили хрватски делегати у Дому народа ПБиХ решава битне ствари за разлику од предлога који је у Представнички дом упутила група посланика бошњачких странака.

- Ми смо у Дому народа гласали за предлог хрватских делегата, док предлог који се нашао на дневном реду Предстваничког дома не решава ништа - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да су под фирмом заштите интегритета направљене такве егзибиције које доводе у питање основну намену сваког закона, а то је његова спроводивост.

ФОТО: Независне новине

Бурсаћева је подсетила да је СНСД поставио принцип једнаког права недискриминације било којег грађанина.

- Како ће се то применити на гласање из иностранства, на то одговора нема. Намеће се решење са гомилом проблема, рекла је Бурсаћева и додала да је СНСД по овом питању кристално јасан.

Она истиче да је највеће политичке проблеме донео необезбеђен легитиман избор чланова Председништва БиХ из Федерације БиХ и делегата у Дому народа Паралмента ФБиХ, напоменувши да тај проблем решава предлог ХДЗ.

Ствар измене изборног законодавства, сматра Бурсаћева, мора да буде предмет највишег могућег степена консензуса кључних политичких актера.

Она је рекла да ХДЗ предлог измена и допуна Изборног закона није у супротности са Конвенцијом за људска права.

- Конвенција је део Устава и ми треба да поштујемо свој Устав - рекла је Бурсаћева.

Шеф Клуба посланика СНСД је поновила да је кључни мотив измена изборног законодавства побољшање интегритета, те да то предлог који је упућен Представничком дому то не обухвата, што је доказано судким пресудама када су у питању гласови из инотранства.

Драган Човић председник ХДЗ БиХ коментаришући ситуацију око измена Изборног закона БиХ каже да је реч о невиђеној блокади институција БиХ, оценивши да је СДА извор кризе у БиХ.

- Блокиран је рад законодавне власти на начин какав до сада није виђен или бар дуже време није виђен у институцијама извршне и законодавне власти БиХ - рекао је Човић.

Коментаришући чињеницу да су сви предлози ХДЗ БиХ и Хрватског народног сабора о изменама Изборног закона одбијани од појединих странака из Сарајева, Човић је рекао да су од споразума из Мостара од пре две године покушали направити договор носилаца извршне и законодавне власти у БиХ да би се дошло до легитимних представника конститутивних народа и да се спроведу све пресуде Суда у Стразбуру и Уставног суда БиХ, али да је то СДА одбијала.

ФОТО: Новости

- Сваки пут када бисмо разговарали имали смо јасно изјашњавање да није добро да Бошњаци Хрватима бирају члана Председништва БиХ и делегате у Дому народа, али када бисмо то требали решити, имали смо опструкције. Некада се није жељело разговарати, а некада су говорили да бланко прихватају предлог међународне заједнице - појаснио је Човић.

Он сматра да "СДА жели овладати Федерацијом БиХ", додајући да жели изабрати и члана Председништва и делегате у Дому народа.

Он каже да је предлог СДА да Дом народа ПФБиХ буде попут Већа народа у РС.

- Ово је блокада институција од оних који се куну у БиХ - истакао је Човић.

Лидер ХДЗ БиХ каже да не постоје формално-правни услови за одржавање општих избора у БиХ.

- Деловање СДА је потврда да нема услова за одржавање избора. Ова странка је извор кризе - оценио је Човић.

Никола Ловриновић посланик ХДЗ БиХ каже да предложеним решењима није обухваћена највећа изборна крађа, а то је лажно национално представљање.

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац изјавио је каже да Бошњаци уз снажну подршку међународног фактора, желе да направе прву исламску државу у срцу Европе.

- Бошњачки политичари, предвођени ратним кадром СДА Бакиром Изетбеговићем, Шефиком Џаферовићем и Бисером Турковић, очигледно су одбацили основне принципе Дејтона и Устава БиХ, по којима ову земљу чине два ентитета и три равноправна конститутивна народа. Опструкцијом заседања Дома народа Парламента БиХ и одбијањем да се изјасне о Предлогу измена Изборног закона БиХ, чијим би се усвајањем значајно релаксирала политичка ситуација у земљи, бошњачки политичари руше Дејтонски мировни споразум у настојању да у потпуности мајоризују Србе и Хрвате и пониште изборну вољу два конститутивна народа у БиХ - упозорио је Кошарац.

БОНУС ВИДЕО:

"ПЕВАЈ СРБИЈО" СЕ ОРИ БАЊАЛУКОМ: Велики скуп грађана на Тргу Крајине

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз