РЕСТИТУЦИЈА ЗА ДУБРОВАЧКУ МАЧКУ: Има ли Анастазија право на живот у палати Спонза - питање на које се одговор тражи и у анкети

Агенције

17. 04. 2022. у 09:24

У ДУБРОВНИКУ је у току полемика о судбини уличне мачке Анастазије, која је недавно исељена из једне од најлепших палата у том средњовековном граду, јавила је агенција Франс прес.

РЕСТИТУЦИЈА ЗА ДУБРОВАЧКУ МАЧКУ: Има ли Анастазија право на живот у палати Спонза - питање на које се одговор тражи и у анкети

Приватна архива

Мачка, која је туристичка атракција за посетиоце палате Спонза, одабрала је да своје време проводи у том готичко-ренесансном здању из 14. века.

Анастазија је прво изабрала за своју кућицу један сандук у палати, а потом јој је Дубровчанин Срђан Кера направио кућицу у истом стилу палате са плишаним јастуком тамноцрвене боје и натписом "Анастазија".

Међутим, руководство дубровачких музеја, које се налази у палати, затражило да се уклони њена кућица, на незадовољство активиста за права животиња.

Нико не сме да оштети "јединствену и историјску целину" Дубровника, "посебно градњом склоништа или насеља", навело је руководство дубравачких музеја.

Одлука је изазвала бурне расправе. На друштвеним мрежама све су чешћи позиви за заштиту мачке која је прошле године већ била протерана из импровизованог склоништа.

"Анастазији је потребна њена кућа! Вратите јој кућу! По свему судећи, институције културе воде људи без културе", написао је један корисник на "Фејсбуку".

У онлајн-анкети, коју су организовале локалне новине, 90 одсто од 4.500 учесника сматра да Анастазијина кућица треба да остане у палати.

"То је њена кућа. То је само једна мачка, нема их тамо 70", навео је Кера.

У међувремену, мачка има своју страницу на "Фејсбуку", насловљењу "Кнегиња Анастазија", а онлајн петиција којом се позива да јој се врати кућа прикупила је до данас готово 12.000 потписа.

САМО ДА СУ "ДЕБЕЛЕ"

УПРАВИ музеја је у помоћ́ прискочио градоначелник Дубровника Мато Франковић,́ који је напоменуо да је град дом много мачака луталица и да се може похвалити чињеницом да су све "добро ухрањене" и да нису "мршаве".

"То показује како овај град има суживот са животињама. Зашто бисмо их сада смештали?", додао је Франковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... Стидећу се сина

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... "Стидећу се сина"

КРАЈЕМ осамдесетих, глумцу Небојши Бакочевићу предвиђали су велику каријеру. Талентом и изгледом освојио је љубитеље домаће кинематографије, али и срца припадница нежнијег пола.

28. 01. 2023. у 20:02

Коментари (2)

ЂОКОВИЋ ДОБИО ОДГОВОР: Сабаленка послала поруку Новаку пред финале Аустралијан опена против Циципаса