МАЛЕ КАЗНЕ ЗА СТРАВИЧНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА: Осуђени хрватски командант и чувар у "Лори" због монструозних зверстава

Novosti online

06. 04. 2022. у 16:00

НАКОН 20 година дугог поступка, због ратних злочина над цивилима у логору "Лора" почетком последњег рата у Хрватској, сплитски Жупанијски суд је у поновљеном поступку неправоснажно осудио бившег команданта Томислава Дуића на осам година и шест месеци и чувара Емилиа Бунгура на четири године и десет месеци затвора.

МАЛЕ КАЗНЕ ЗА СТРАВИЧНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА: Осуђени хрватски командант и чувар у Лори због монструозних зверстава

Фото: Архива "Новости"

Они су током доказног поступка негирали кривично дело за које се терете, а судији су изјавили да се не осећају кривима.

У завршним речима оба адвоката су тражила ослобађајуће пресуде за оптужене.

Бившем шефу Војно-истражног центра "Лора" Томиславу Дуићу и чувару Емилију Бунгуру судило се за ратни злочин над цивилима који је почињен у логору "Лора" почетком рата.

У поступку "Лора 1" обојица су била правоснажно осуђена за ратни злочин над цивилима, па је Дуић добио осам година затвора, а Бунгур шест година.

Суђење за "Лору 1" је било поновљено, а потом је на тражење појединих оптужених спојено у један предмет с "Лором 2".

Крајем јануара 2017. та су два предмета раздвојена.

Дуићу и Бунгуру се сада судило у обновљеном поступку јер су обојица у време суђења била у бекству, а 2015. године тражили су обнављање поступка.

Логор "Лора" у Сплиту, у којем су мучени и убијани Срби током рата на простору бивше Југославије, формиран је почетком 1992. године и постојао је све до 1997. године.

У логору је било заточено 1.005 регистрованих затвореника који су прошли стравичну психофизичку тортуру, а према ранијим подацима Савеза логораша Републике Српске, убијено је њих 70.

Скандалозно мала казна

Бивши логораш у сплитском логору "Лора" Вукан Ковач из Требиња сматра да је скандалозно мала казна Жупанијског суда у Сплиту изречена бившем управнику Томиславу Дуићу и чувару у том логору Емилију Бунгуру у односу на ратне злочине који су почињени над Србима у том казамату.

Ковач је рекао Срни да је посебно скандалозно за "Лору" то што се управнику и чуварима у том логору суди само за кратак период од априла до августа 1992. године, а не за све време трајања тог казамата за Србе.

- Нажалост, овај логор је трајао од 1992. до 1997. године и у овом логору су били заточени и Срби из "Олује" - истакао је Ковач.

Он је рекао да располаже подацима да је у логору "Лора" из регије Херцеговина заједно са никшићко-шавничком групом убијено 17 логораша.

- Хрватска жели из свега овога да изађе на један перфидан начин. Ово је велики скандал, јер су Срби у Хрватској за нека друга, далеко мања дела осуђивани на по 40 година затвора - рекао је Ковач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЏОНСОНОВ РОЂЕНИ БРАТ: Био министар, после Борисовог потеза поднео оставку - личе као да су близанци