ДЕЛИЛИ КАКО СУ ХТЕЛИ: Обелодањена преписка Пленковићевих министара

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

21. 02. 2022. у 10:00

"ИМА ли каквих новости за ових седам", написао је пре четири године у СМС поруци потпредседник хрватске владе Борис Милошевић Ани Мандац, бившој заменици министра Дарка Хорвата, који је у истражном затвору у загребачком Реметинцу.

ДЕЛИЛИ КАКО СУ ХТЕЛИ: Обелодањена преписка Пленковићевих министара

Фото MPG.GOV.HR

Радило се о интервенцији за државне подстицаје, што је било у ресору тадашњег министра економије Хорвата, а Милошевић је, бар како истражитељи тврде, интервенисао за неке српске предузетнике да добију паре за своје фирме.

"Радимо на томе", одговорила је Мандацева, "требало би бити у реду".

Касније ће заменица министра у преписци коју је открио УСКОК, рећи "делило се по баби и стричевима", а секретарица министра Хорвата јој је послала и поруку: "Буди сутра у 8.30 код министра, долази Пуповац у вези оног програма". Пре тога у министарство су ишли и Милошевић и Драгана Јецков, а неке од фирми које су "гурали" нису испуњавале услове.

Милошевић је ипак послао таблицу од 15 фирми за доделу бесповратних средстава, а како више није било ни пара скратио је попис на седам. Да би се то решило министарство је обезбедило додатних 1,1 милион куна, а сам министар је интервенисао код своје заменице за неке од својих фаворита, попут "Еко Которибе", "Метал Матијашевић", пославши СМС:

"Јесте ли решили одлуке?". "У ниском смо старту, чекамо одобрење министарства финансија", добио је одговор од своје заменице.

Све се то догађало 2018. године, а сада истражитељи склапају мозаик пре него што ће предузети даље кораке. Потпредседник Милошевић за сада није позван на разговор у УСКОК, али истражитељи имају и наставак преписке када Ана Мандац победоносно јавља:

"Решено, частите кафом".

Пада влада?

Шта ће даље да буде нико у Хрватској не зна, али ако се истрага прошири и на Бориса Милошевића, то би значило и крај ове владе и превремене изборе. СДСС је најчвршћи део владајуће коалиције и без три руке њихових саборских посланика ХДЗ не би имао сигурну већину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ БОРОВЕ ШУМЕ И ЧИСТОГ МОРА: Топла препорука за хотел Sealife Kemer Resort 5*