ДРАМА У СПЛИТСКОЈ БОЛНИЦИ: Највише преминулих од короне у једном дану, фали им 400 медицинских сестара

Новости онлајн

28. 01. 2022. у 21:04

ПРОБЛЕМ са недостатком кадрова у Хрватској има и КБЦ Сплит у којем недостаје више од 400 медицинских сестара. Због корона вируса у тој је болници и даље најтеже у целој Хрватској. Само данас преминуло је 15 пацијената.

ДРАМА У СПЛИТСКОЈ БОЛНИЦИ: Највише преминулих од короне у једном дану,  фали им  400 медицинских сестара

КБЦ Сплит

- Тежак дан у КБЦ-у Сплит, никад више преминулих у једном дану од почетка пандемије. Нисам могао замислити да може бити оволико умирања. Гледам природну селекцију на делу, невакцинисане, старе, тешко хронично болесне људе који долазе с короном практично да умру - казао је Иво Ивић, директор Клинике за инфективне болести КБЦ-а Сплит.

То су људи ратници

- То су људи ратници, битка је за сваки живот. Ко није био овде, не може знати - каже Борис који је прошао тежак облик болести. У болницу је - каже - дошао скоро мртав и спасили су га. То се никад не може заборавити, додаје.

Четврти спрат болнице на Крижинама пре само десет дана је био Кардиолошко одељење. Пуни се, каже главна сестра Иванка Ерцеговић, приземље где је ЈИЛ, први спрат, други спрат, западна страна трећег спрата.

- Сваки дан се надамо да ће бити лакше, да ће људи почети да се вакцинишу, да ће мање долазити у болницу. Али ових задњих месец дана је немогуће, исцрпљени смо, без годишњег, без слободних дана - додаје Јадранка Марас, главна сестра ковид одељења КБЦ-а Сплит.

"Недостаје нам неколико стотина сестара"

Болници стално недостаје неколико стотина сестара, а четвртина сестара распоређено је на одељењу ковида каже Иванка Ерцеговић.

- Кад нам се деси да неко испадне из састава имате одређени број колегиница које се добровољно јаве, јер све почива на доброј вољи како бисмо дуплирали смену - каже Михаела Пфеифер, главна сестра Респираторно-интензивистичког центра КБЦ-а Сплит.

Медицинска сестра Инес Варговић додаје како морају да мисле и на старије сестре, али и оне млађе које се још не сналазе. Недавно је у испомоћ стигло 18 сестара. 

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО: 

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ У НИКШИЋУ: Оре се песме о Косову, комите покушале да направе хаос

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)