КИЈЕВ КУДИ, МОСКВА ХВАЛИ: Бура због изјаве хрватског председника

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

26. 01. 2022. у 22:06

ИЗЈАВА хрватског председника Зорана Милановића о стању у Украјини, као и да Хрватска нема ништа са тамошњим сукобом и најава да неће да допусти ангажман хрватских војника у склопу НАТО, изазвала је буру реакција и у земљи и ван ње.

КИЈЕВ КУДИ, МОСКВА ХВАЛИ: Бура због изјаве хрватског председника

Зоран Милановић, Фото Танјуг

Хрватски премијер Андреј Пленковић извинио се Украјини због изјаве Милановића да је "то једна од најкорумпиранијих земаља" и демантовао његову тврдњу да ће Хрватска повући војнике из Украјине јер их, како каже, тамо и нема. Пленковић је рекао да је мислио да говори неки руски званичник када је чуо Милановићеву изјаву и тврди да је председник Хрватске говорио "у некаквом нападу шећера".

Украјина је експресно позвала хрватску амбасадорку у Кијеву да би изразила протест због Милановићевих речи. Украјинске дипломате су изразиле "дубоко разочарање" јер је њихова земља "помагала Хрватској током њене борбе за независност".

Милановићеве изјаве изазвале су реакције и у Русији, а за хрватског председника тамошњи медији тврде да је "коначно један разумни европски лидер".

- Хрватски председник рекао је само оно што многи у ЕУ мисле, али се не усуђују да кажу - изјавио је за портал "Русија данас" Тимофеј Бордачов, директор Центра за европска питања и стратегију у Москви.

И многи други руски медији наводе Милановићеве речи, уз наслове "Дефицит јединства у НАТО", "Хрватска ће повући своју војску из НАТО", "Кијев разочаран изјавама Хрватске".

Аналитичари констатују да је то само почетак и да ће Милановића да следе и други европски лидери.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ХУЛИГАНИ ИЗ ТОРЦИДЕ ОСТАЈУ ИЗА РЕШЕТАКА: Суд одредио једномесечни притвор за 42 навијача Хајдука