ХРВАТИ ДОГОВОРИЛИ КУПОВИНУ "БРЕДЛИЈА": Чиме ће бити наоружана оклопна возила из Америке

Танјуг

26. 01. 2022. у 16:16

ХРВАТСКА влада договорила је са САД куповину борбених возила типа Bradley, чија је укупна вредност 196,4 милиона долара, саопштио је данас хрватски премијер Андреј Пленковић.

ХРВАТИ ДОГОВОРИЛИ КУПОВИНУ БРЕДЛИЈА: Чиме ће бити наоружана оклопна возила из Америке

Фото: Профимедиа/Илустрација

Пленковић је у обраћању новинарима након седнице ужег кабинета владе рекао да је у ранијој фази понуда САД-а била да њихова донација износи 45 милиона долара, али да је у разговорима тај износ подигнут на 51,1 милион долара, што је укупно 145,3 милиона долара.

Према ранијем договору у оптицају је била набавка 62 борбена возила, пет за обуку и 17 за поправке, резервне делове.

Пленковић је рекао да је коначни договор да сва 62 борбена возила буду модернизована и да је за то обезбеђено 28 милиона долара донације.

Уместо 17 возила за резервне делове, биће 22 возила, а опрема ових возила биће таква да укључује 25 мм аутоматски топ, митраљез, противоклопне ракете.

- На тај начин ће Хрватска војска добити нови квалитет и бити опремљена за извршавање својих задатака - рекао је премијер и додао да ће се модернизација возила одвијати у Славонском Броду.

На питање када ће Брадлеyи стићи у Хрватску, Пленковић каже сва возила неће стићи одједном, а прва би требало да стигну наредне година.

- Она ће долазити сукцесивно, истовремено ће се јачати капацитети и кад се улови рутина модернизације ових возила, тако ће долазити све више возила и она ће се стављати у функцију. Циљ је да буду комплетно модернизована и стављена у функцију - рекао је Пленковић.

БОНУС ВИДЕО: ПО ПРВИ ПУТ - Руски мировњаци увежбавају тактику "дрифтовања" минобацача у Нагорно-Карабаху

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОЖАР У МЕТРОУ У БУКУРЕШТУ: Евакуисано 172 људи