ЗАПАДУ ОПЕТ ХВАЛИ БАКИРОВУ ПОЛИТИКУ: Жељко Комшић пред Скупштином Савета Европе без сагласности Председништва БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

25. 01. 2022. у 08:12

ЖЕЉКО Комшић, хрватски члан Председништва БиХ, одлучио је да се без сагласности Председништва БиХ обрати на данашњој седници Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру.

ЗАПАДУ ОПЕТ ХВАЛИ БАКИРОВУ ПОЛИТИКУ: Жељко Комшић пред Скупштином Савета Европе без сагласности Председништва БиХ

Парламентарна скупштина , Фото Горан Чворевић

Овим потезом Комшић, како кажу саговорници "Новости", жели да појача додворавање Бакиру Изетбеговићу и бошњачким политичким лидерима да га поново изаберу за хрватског члана Председништва на предстојећим октобарским изборима, као што су урадили пре четири године.

Заменица председавајуће Делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савета Европе Сњежана Новаковић Бурсаћ каже, за "Новости", да је истрајавајући на сопственој визија БиХ, Жељко Комшић злоупотребио позив Парламентарне скупштине Савета Европе, прекршио Устав и Пословник о раду Председништва, излажући на међународној сцени неусаглашен став чланова Председништва, чиме обраћање пред овим телом своди на личну политичку промоцију, враћање политичких "дугова" онима који су га изабрали и на чување сопствене политичке позиције.

Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић, Фото Аваз

- Комшић је свестан да, ако се случајно нешто промени у БиХ, попут Изборног закона БиХ, њега више нема на позицији члана Председништва - истиче Сњежана Новаковић Бурсаћ.

- Колико је сопствена визија некакве грађанске, односно унитарне БиХ засплепљујућа за ликове попут Жељака Комшића, говори и чињеница да је спреман да се појави у лажном формату пред Парламентарном скупштином Савета Европе. Садржина лажног представљања је више него јасна јер је позив за обраћање на седници ПС СЕ добило Председништво БиХ, како би се обележиле две деценије чланства БиХ и представило стање у земљи. .

Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Паралемнту БиХ каже да је понашање Комшића доказ да очигледно у БиХ никоме није стално до договора.

- Сад се Комшићу наместило да настави са дискредитацијом Српске и српских лидера. Овде се јасно види да Сарајево и бошњачка политика не желе договор у БиХ. Део ове политике је и Комшић. Битно је само нарушити углед РС пред међународном заједницом - каже Стевандић.

Сњежана Новаковић Бурсаћ , Фото Новости

ПОЗИВ ИЗЕТБЕГОВИЋУ И ЧОВИЋУ

ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине РС Недељко Чубриловић упутио је позив председнику СДА Бакиру Изетбеговићу и председнику ХДЗ БиХ Драгану Човићу да присуствују и обрате се на посебној седници Народне скупштине Републике Српске, која ће бити посвећена разматрању актуелне политичко-економске ситуације у БиХ. Најавио је да ће седницу заказати за 1. фебруар, и истакао да би њихово присуство дало значајан допринос развијању дијалога и изналажењу најприхватљивијих решења за БиХ.

ПОДРШКА ИЗ ЛОНДОНА

Комшић има подршку Запада на челу са Лондоном, јер Британија жели дестабилизацију региона и БиХ, а потези какве повлачи Комшић су идеални да распламсају кризу. Не треба заборавити да је ово изборна година у којој Комшић мора појачати додворавање бошњачким политичарима на максимум. Ако не буде играо како Сарајево свира, Комшић би могао да испадне из рачунице бошњачке политичке кухиње - истиче Срђан Перишић, професор геопеолитике .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)