БиХ ЛАНЕ НАПУСТИЛО 170.000 ГРАЂАНА: Црна статистика о миграцији - прошла година била је рекордна по одласку становника из земље

Н. БУНИЋ

17. 01. 2022. у 08:12

ПРОШЛА година била је рекордна по одласку становника из БиХ. Према званичним подацима Уније за одрживи повратак и интеграције БиХ, трбухом за крухом пут иностранства отишло је чак 170.000 људи. То је дупло више него годину раније. Уколико се црни тренд одласка становништва настави, у БиХ ће се, према процени Уједињених нација, за две деценије преполовити број становника.

БиХ ЛАНЕ НАПУСТИЛО 170.000 ГРАЂАНА: Црна статистика о миграцији - прошла година била је рекордна по одласку становника из земље

Грађани Бањалуке / Фото "Новости"

Социолог Иван Шијаковић каже, за "Новости", да је корона успорила одлазак становника, али да у наредном периоду, у складу са смиривањем епидемиолошке ситуације, можемо да очекујемо да ће исељавање у европске земље и даље расти.

- Људи не виде никакву перспективу - узимајући у обзир политичке, економске, безбедносне, културне и све друге разлоге, а с друге стране представници власти не раде ништа да би се оваква ситуација променила. Само два одсто људи у БиХ живи добро. Отприлике десет одсто становника се солидно сналази, а остатак живи у неизвестости. Процене Уједињених нација говоре да ће у БиХ до 2050. године живети око милион становника, што је поражавајуће - каже Шијаковић.

Он каже да БиХ напуштају углавном млађи и људи средње доби, и да су никакве шансе да ће се они вратити.

- Они не желе да губе своје време и свој живот овде у неперспективним условима, где немају могућност да нешто озбиљније раде. Политика је преузела све сфере живота - ако нисте у партији или блиски некој политичкој организацији, сва су вам врата затворена. Због атмосфере која влада и страха да ће се нешто десити, људи одлазе - каже Шијаковић.

Демограф Александар Чавић каже, за "Новости", да БиХ од одласка становника једино може спасти усвајање системских планова популационе политике РС и ФБиХ.

- Уколико то не усвојимо, у наредном периоду доћи ће до великих проблема функционисања друштва, између осталог у смислу немогућности функционисања пензионог и здравственог фонда, поручује Чавић.

РАСТУ БРОЈКЕ

У ПОСЛЕДЊЕ три године посебно је изражен тренд одласка људи из БиХ. Према подацима Уније за одрживи повратак и интеграције, 2019. године из БиХ се иселило 56.987 особа, следеће године 85.000, а 2021. године 170.000 грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТУЖНЕ ВЕСТИ: Преминула чувена бака Милка