СТИЖЕ ЕВРО УМЕСТО КУНЕ: Хрватска се увелико спрема за "губитак" националне валуте

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

11. 01. 2022. у 23:11

ЗА годину дана, од првог дана 2023. године, Хрватска ће националну валуту куну заменити за евро, а припреме су у пуном јеку. Већ овог лета, уочи туристичке сезоне, све ће цене бити исказане и у кунама и у еврима, али ће се до краја године плаћати искључиво у кунама.

СТИЖЕ ЕВРО УМЕСТО КУНЕ: Хрватска се увелико спрема за губитак националне валуте

Илустрација

Кунски кредити претвориће се у евро, али грађани не би требало да имају никаквих трошкова. Конверзија ће бити извршена по курсу 7,53 куне за евро, а тако је било одређено на самом почетку процеса који траје већ годинама. Предвиђене су и казне за трговце који ће покушати да искористе увођење евра за подизање цена и "заокруживање" износа.

Неће све међутим ићи ни брзо, ни једноставно. Кованице ће се мењати пуне три године, а држава очекује да ће бити враћено више од милијарду металних куна које се сада користе. И грађани ће имати времена да замене куне које имају у кући за европски новац, а највеће изазове имаће компаније које мора да мењају софтвере у пословању.

Страх је међу грађанима који се боје да ће увођењем евра ипак све поскупети, као што је било у већини земаља. Гувернер Народне банке Хрватске Борис Вујчић тврди да се то неће догодити и да су предности далеко веће од могуће цене коју ће Хрватска платити преласком на евро. По првим проценама биће то око пола милијарде евра, јер је изузетно скупа израда новчаница и кованица. Ту је и једнократна уплата европским институцијама у износу од два одсто БДП-а, а само банкарски сектор ово прилагођавање коштаће око 100 милиона евра.

Једно је сигурно, поскупиће кафа у кафићима, јер је у свим земљама ЕУ прелазак на евро донео највећи удар на цене угоститељских услуга. Како је Хрватска већ сада и без евра на самом врху земаља ЕУ по скупоћи, знатније повећање цена у туризму донело би и додатне проблеме у конкуренцији међу медитеранским државама.

ТЕСЛА НА КОВАНИЦИ ОД ДЕСЕТ ЦЕНТИ

ПО избору грађана, лик Николе Тесле, након што је "победио" град Дубровник, наћи ће се на "хрватским" кованицама евра, тачније на кованици од 10 центи. Теслу је предложило 2.599 грађана од готово 50.000 пристиглих предлога. На свим кованицама подлога ће бити шаховница. На кованици од једног евра биће куна, а на два евра карта Хрватске, а на кованицама од цента глагољица. На свима ће писати "ХР". Једино су лик Тесле предложили грађани, а све остале мотиве стручњаци. Ликовна решења биће упућена свим земљама које су у еврозони на одлучивање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАСИЛНИЦИ У ПУЛИ ПРЕТУКЛИ РИЈЕЧКЕ МАТУРАНТЕ: Тинејџери добили тешке батине без икаквог повода