ПЛЕНКОВИЋ НА МЕСТУ СРАМОТЕ ХРВАТСКЕ ВЛАДЕ: Премијер правда неспособност државе

Novosti online

27. 12. 2021. у 13:28

ХРВАТСКИ премијер Андреј Пленковић најавио је данас током посете Вараждинској жупанији да ће у среду боравити у Петрињи, где ће, каже, предочити све што је до сада урађено на обнови тог подручја од разорног земљотреса у децембру прошле године.

ПЛЕНКОВИЋ НА МЕСТУ СРАМОТЕ ХРВАТСКЕ ВЛАДЕ: Премијер правда неспособност државе

Фото: ЕПА

Одговарајући на питање новинара о лошем начину коришћења новца из Фонда солидарности Европске уније, Пленковић каже:

- Морамо говорити о кључном елементу, а то је елемент прогресивне штете. Имали смо два земљотреса, у Загребу и на Банији. С јасном аргументацијом ћемо доћи до тога да се рокови продуже и да се тај новац искористи. Потписао се огроман број уговора за обнову зграда, пре свега јавног сектора, јер су за то та средства и предвиђена - рекао је Пленковић.

Премијер је рекао да ако постоји једна тема око које мисли да може и мора боље, онда је то обнова.

- То мора ићи брже - признао је Пленковић.

У Петрињи ће, каже, изнети све што је до сада урађено.

- Задатак је владе и свих ресора да интензивира процес обнове. Нажалост, потрес је био тако јак и тако велик да ће тај процес трајати годинама, то се не може направити преко ноћи. Сви морамо урадити више и боље на тој теми - рекао је Пленковић, пренели су хрватски медији.

Људи зиму чекају у контејнерима

И док ће многи становници Баније и ову зиму дочекати у контејнерима, по ко зна који пут стижу обећања да ће обнова кренути на пролеће. Заменица градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић каже да се јако тешко живи у том крају, а да од 40 направљених кућа у Глини ниједну није урадила држава.

- Оно што није направила држава направили су мали људи - тврди она, уз упозорење да се људи жале да им контејнери прокишњавају, и да је у њима хладно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЦЕСНОМ КОЈА СЕ СРУШИЛА НА БРАЧУ УПРАВЉАО СРБИН: Срећан крај потраге, повређени извучени из олупине! (ФОТО/ВИДЕО)